Vil du vite mer om avbestilling av reise? Kanskje var du en av dem som måtte avbestille ferieturen da koronapandemien slo til? I denne guiden forteller vi deg mer om hvilke forsikringer som dekker avbestilling av reise, hvilke vilkår og rettigheter det er viktig å være klar over og mye mer. Les denne guiden, så vet du hvordan du skal få hjelp med avbestilling av reise.
Ønsker du pristilbud på avbestilling av reise, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Se det for deg: Du sitter pakket og klar med solkrem i kofferten og Mallorca i tankene, når minstemann kommer inn med vondt i magen. Det viser seg å være blindtarmbetennelse, og før du vet ordet av det er dere på vei til sykehuset mens setene deres står tomme på flyet. Spørsmålene melder seg: Hva med hotellreservasjonene? Hvem skal vi ringe? Kan vi avbestille på nett? Det er surt å måtte avbestille reisen du hadde gledet deg til. Det kan også bli dyrt, hvis du ikke vet hvordan du skal gjøre det.
Avbestilling av reise innebærer at du avbestiller transport, opphold, opplevelser og andre reservasjoner du har gjort fordi du av en bestemt årsak ikke kan dra allikevel. Årsakene kan variere, og hvilke årsaker som gir deg pengene tilbake avhenger både av dine forbrukerrettigheter og reisebyråets eller forsikringsselskapets vilkår.
Avbestillingsårsaken kan påvirke hvorvidt du får utbetalt erstatning gjennom en reiseforsikring eller avbestillingsforsikring. Senere i artikkelen kommer vi tilbake til de beste forsikringene du kan ha ved avbestilling av reise.
Koronapandemiens reiserestriksjoner førte til at mange måtte avbestille reiser. Dette er et godt eksempel på en årsak du selv som forbruker ikke kan noe for. Man kan dele inn årsakene for avbestilling i forbrukerskade og utenomliggende hendelser:
Forbrukerskade:
Utenomliggende hendelser:
Dette var eksempler på årsaker som de fleste forsikringsselskaper og reisebyråer gir erstatning for. Årsak, dekning og erstatning kan variere, og i neste seksjon skal vi gå inn på viktigheten av å kjenne vilkårene.
Når det gjelder avbestilling av reise er det flere viktige rettigheter og vilkår du bør kjenne til. Her forklarer vi noen av dem:
Vilkår og lover for pakkereiser: Det er viktig å være klar over dine rettigheter som forbruker. Når du bestiller en pakke- eller gruppereise hos et reisebyrå, er det greit å vite at Pakkereiseloven §5 hos Forbrukertilsynet, forteller om kundens rett til å avbestille og få refundert reisen mot gebyr frem til 42 dager før avreisedøgnet starter. Samme lov beskriver også retten til å avbestille og få refundert pakkereisen dersom ekstraordinære omstendigheter som krig, epidemi eller naturkatastrofer rammer reisemålet samt ved sykdom og ulykkeshendelse, slik som ved en avbestillings- eller reiseforsikring. I følge Pakkereiseloven, er reisebyrået også pliktig til å opplyse kunden om muligheten til å tegne avbestillingsforsikring gjennom et forsikringsselskap tilknyttet reisebyrået.
Vilkår for reise- og avbestillingsforsikring: Når du tegner en forsikring, vil det i forsikringspolisen stå hva forsikringen dekker samt en rekke vilkår for når, hvor, hvordan og hva som dekkes og ikke dekkes. Dette varierer forsikringsselskapene i mellom og det er derfor lurt å ta seg tid til å lese i gjennom vilkårene for nettopp din forsikring. Når det gjelder avbestilling av reise er hva forsikringsselskapet anser som gyldig grunn til avbestilling spesielt viktig. At reisens hensikt faller bort, er et eksempel på en årsak som ikke gir grunn til erstatning.
Refunderbar/ikke-refunderbar billett: Dette er ofte et valg hos flyselskaper. Har du kjøpt en refunderbar billett (som ofte er blitt dyrere) innebærer det at du kan avbestille reisen når som helst, av hvilken som helst grunn, og få pengene tilbake. Med en billett som er ikke-refunderbar, vil du derimot ikke kunne avbestille og få pengene tilbake med mindre arrangøren selv avlyser turen.
Tapt depositum: Det er vanlig å bli bedt om å betale et depositum ved bestilling av for eksempel charterreiser eller cruise og resten av reisesummen et bestemt antall dager før avreise. Hvis arrangøren avlyser reisen og du ikke har betalt den resterende reisesummen innen tidsfristen før avreise, vil du miste depositumet ditt. Dersom du betalte reisesummen innen tidsfristen og arrangøren avlyser, har du rett på å få både depositum og reisesum tilbakebetalt innen 14 dager.
Til slutt vil vi minne om at du kan spare både penger og skuffelse ved å lese vilkårene for både reservasjoner og forsikring!
Når du først står der med pakket koffert men ingen ferie i sikte, kan det være greit å vite hva du egentlig skal gjøre. Følg vår steg-for-steg-guide, så får du kontroll over situasjonen!
Det første du må gjøre når du forstår at du ikke kommer til å kunne reise, er å kontakte flyselskapet, hotellet, reisebyrået eller andre steder du har gjort reservasjoner og avbestille. Du kan avbestille på nett, men det er ofte lurt å ringe, da direkte og tydelig kommunikasjon er viktig i slike tilfeller.
Kontakt fastlege og skaff legeerklæring hvis avbestillingen skyldes egen sykdom. Skyldes den familiemedlemmer eller andres sykdom eller ulykke, må du skaffe en legeerklæring som bekrefter dette.
Annen nødvendig dokumentasjon for forsikringsoppgjøret kan være:
Nå er du klar for å kontakte forsikringsselskapet! Husk at for å få erstatning fra forsikringsselskapet, må du allerede ha tegnet forsikringen før du bestiller reisen.
Du kan melde avbestilling på forsikringsselskapets nettside eller ringe en kundebehandler. Du må oppgi årsaken til avbestillingen og eventuell dokumentasjon, før forsikringsselskapet avgjør om avbestillingen går inn under vilkårene for forsikringen din og du får erstatning. Vanligvis utbetales erstatning gjennom reiseforsikring eller avbestillingsforsikring relativt raskt. Det varierer forsikringsselskapene i mellom om du melder avbestilling av reise som skade eller gjennom en dedikert ordning.
En reiseforsikring eller avbestillingsforsikring vil gi deg best hjelp når feriedrømmen brister. Gjennom dem vil du, i de fleste tilfeller, få dekket beløpene du allerede har betalt når du blir nødt til å avbestille.
En avbestillingsforsikring er en forsikring som erstatter det du har betalt i reise- og oppholdsutgifter ved avbestilling av en reise. Ofte tilbyr reisebyråer slik forsikring gjennom et forsikringsselskap de samarbeider med som et tilvalg når du bestiller reisen, men du finner også avbestillingsforsikring separat hos de fleste forsikringsselskaper. Du kan tegne avbestillingsforsikring som en uavhengig forsikring som kun varer et par dager, men ofte er den inkludert i en reiseforsikring.
Avbestillingsforsikring dekker:
Men dekker ikke:
En reiseforsikring er en forsikring som dekker en rekke situasjoner du kan havne i når du reiser i både inn- og utland, i tillegg til avbestilling av reise. Forsikringen kan for eksempel hjelpe deg med sykehusregningen hvis du brekker benet eller blir frastjålet lommeboken på ferie. Den vanligste formen for reiseforsikring er helårs reiseforsikring, men du kan også kjøpe reiseforsikringer til en spesifikk reise eller som varer et bestemt antall dager.
Reiseforsikring dekker:
Men dekker ikke:
Flere store norske forsikringsselskaper, som Tryg og If Skadeforsikrings Europeiske Reiseforsikring, tilbyr reiseforsikring og separat avbestillingsforsikring.
Du kan bestille forsikring via forsikringsselskapenes nettsider eller ved å snakke med en kunderådgiver på telefon. Forsikringsselskapet vil da tegne en forsikringspolise - dokumentet som bekrefter at forsikringen finnes og som beskriver hva som dekkes - og dere blir enige om vilkår og egenandel. De fleste forsikringer betales som en årlig sum.
Mange anser reiseforsikring som uvurderlig når man skal ut på reisefot. Noen fordeler med reiseforsikring er at den dekker avbestilling av reise i tillegg til å hjelpe deg hvis du blir skadet, syk eller utsatt for tyveri. På mange måter er reiseforsikring en mer helhetlig sikkerhet å ha, mens en avbestillingsforsikring er mer spesifikk.
Hvis du for eksempel blir akutt syk på vei hjem fra utlandet og må legges inn på sykehus, vil du gjennom avbestillingsforsikringen kun få utbetalt erstatning for den ubrukte returbilletten din. Gjennom reiseforsikringen vil du i tillegg få erstattet sykehusregningen i utlandet samt ny hjemreise.
Det er utfordrende å oppgi nøyaktige priser for forsikringer, da forsikringsselskapene som regel vil ta utgangspunkt i din spesifikke situasjon og fastsette en pris ut ifra individuelle variabler. En helårs reiseforsikring koster anslagsvis mellom 900 og 2.500 kroner, avhengig av ordinær eller utvidet dekning, mens en enkeltreiseforsikring er noe lavere i pris. En generell regel for avbestillingsforsikring er at prisen ligger på omlag fem prosent av prisen for reisen når du bestiller gjennom et reisebyrå. Hvis du har bestilt fly og en ukes hotellopphold på Kreta til ca. 13.000 kroner, vil avbestillingsforsikringen koste 650 kroner.
Medlemsskap hos fagforeninger, deriblant Utdanningsforbundet og LO, gir rabatt hos flere forsikringsselskaper. Flere kredittkortselskaper har reise- og eller avbestillingsforsikring inkludert når mer enn 50 prosent av reisen betales med kredittkort. I tillegg har mange forsikringsselskaper fordelsprogrammer eller samlerabatter, hvilket kan gi redusert pris dersom du kjøper flere forsikringer hos samme selskap. Samlerabatten er prosentvis og kan gi inntil 20 prosent avslag. Det kan derfor være penger å spare på å undersøke rabattordningene hos ditt forsikringsselskap!
Forsikring er en god og viktig investering, spesielt i reisesammenheng der du kan komme til å måtte håndtere alt fra sykdom til tyveri i et fremmed land og på et fremmed språk. Da kan det være godt å få en håndsrekning. Vi i Forsikringsmart er også opptatt av god hjelp, og hjelper deg gjerne med å finne tilbud på reiseforsikring fra ulike forsikringsselskaper!
Om du nå enten er overbevist om at en reiseforsikring vil gi deg trygghet ved både gjennomførte og avbestilte reiser, eller om du fremdeles er litt usikker på om det er den rette løsningen for deg, håper vi å ha gitt deg den informasjonen du søkte gjennom denne guiden!
La oss ta en liten oppsummering:
Avbestilling av reise kan på mange måter være enklere når du har en reiseforsikring, men du kan også komme godt ut av prosessen ved å være årvåken og lese nøye gjennom vilkår og frister før du bestiller din neste chartertur. Hvilke forsikringer du bør tegne, vil alltid komme an på hva du selv har anledning til, foretrekker og har fokus på, samt din økonomiske situasjon.
Ønsker du pristilbud på avbestilling av reise, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg