Vil du vite mer om forsikringspremier? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva en forsikringspremie egentlig er, hvor mye de vanligste forsikringene koster, hvordan du kan unngå å betale for mye, og mye mer. Visste du at du kan oppnå lavere forsikringspremie gjennom fagforeninger og forbund? Les denne guiden, så vet du hvordan du skal forholde deg til forsikringspremie!
Ønsker du pristilbud på forsikringspremie, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Når du for første gang stifter bekjentskap med konseptet forsikringer og begynner å undersøke hvilke som kan være aktuelle for akkurat deg, kan du støte på mange begreper du aldri har hørt om før, eller som får en helt ny mening i en helt ny kontekst. Det kan være vanskelig å skjønne hva alt betyr og hva det betyr for deg. Spesielt kan det bli vanskelig når forsikringsselskapene ikke selv definerer ordene. For å hjelpe deg litt på vei skal vi i denne artikkelen se nærmere på ordet forsikringspremie, og gå så grundig til verks at du ikke sitter igjen med for mange spørsmål!
Når du først hører ordet forsikringspremie, kan det være lett å tro at det handler om å vinne noe. En premie er tross alt noe du får i sammenheng med en konkurranse, ikke sant? Jo, det kan være lett å tenke det, men akkurat den definisjonen gjelder ikke for forsikringer. Forsikringspremie er et annet ord for forsikringsprisen, altså kostnaden, og forkortes noen ganger bare til premie. Det er med andre ord ikke noe du får, men noe du må ut med.
Forsikringspremien betales inn på en fast månedlig eller årlig basis, til det aktuelle forsikringsselskapet, i forkant av eventuelle hendelser som gjør at du må benytte deg av forsikringen du har tegnet. Dette er for at du skal kunne bygge opp et sikkerhetsnett (bokstavelig talt en forsikring) som dekker eventuelle skader. Mange forsikringstyper har karenstid, slik at en viss sum er betalt inn før forsikringen trer i kraft; du må altså betale forsikringspremien fra øyeblikket du signerer kontrakten, selv om forsikringen teknisk sett ikke dekker deg før karenstiden er over. Lengden på karenstiden kommer helt an på hvilken forsikring du har, men det aller vanligste er et par uker til et par måneder. Det at forsikringsselskaper har karenstid, betyr ikke at du må ha betalt inn hele dekningssummen før forsikringen trer i kraft - utenom karenstiden er forsikringsselskapene pliktige å gi deg dekning etter kontraktens rammer, uansett hvor kort tid som har gått siden forsikringsforholdet ble etablert (eventuelt siden karenstiden er overstått).
Betalingsmodellene kan variere fra forsikring til forsikring. Noen forsikringstyper kan ha en høyere forsikringssum som må betales inn én eller flere ganger i året, i tillegg til månedlige innbetalinger. Det mest vanlige er å betale forsikringspremien en gang i måneden eller en gang i året, men man kan også betale en gang i halvåret. Det er vanlig å kunne velge hvilken betalingsmetode du ønsker selv, men på hjemmesidene blir prisen på forsikringer ofte oppgitt som et årsbeløp, uansett som selskapet tilbyr månedlige innbetalinger eller ikke.
Forhåpentligvis har du nå fått en god forståelse av begrepet forsikringspremie, men det er slettes ikke det eneste nye ordet man støter på når man leser om forsikringer, selv ikke i denne artikkelen. For å gjøre det litt lettere for deg, har vi her laget en oversikt over ord som er vanlige å støte på i sammenheng med konseptet forsikringspremie, og med forsikringer generelt:
Karenstid er et begrep som nesten bare benyttes innenfor forsikringer og i arbeidslivet, og kan sees på som en slags karantene. Kort sagt definerer karenstid et spesifikt tidsrom, ofte på noen få uker eller måneder, før diverse rettigheter er gjeldende. I forsikringssammenheng gjelder det tidsrommet før forsikringen trer i kraft.
Dekningsgrad vil rett og slett si til hvilken grad forsikringen dekker deg. Forskjellige dekningsgrader kan for eksempel være at innboforsikringen din dekker brann og tyveri, men ikke skadedyr. Ofte vil større dekning også bety en større forsikringspremie. Dekningsgrad deles gjerne opp i forskjellige pakker.
Egenandelen kommer utenom forsikringspremie, og fungerer på samme måte som egenandel med for eksempel en lege. Det er altså beløpet du selv må betale når en skade forekommer. Dersom du betaler høy egenandel, kan forsikringspremien bli billigere. De aller fleste forsikringstyper har egenandel.
Bilforsikringer har ofte en startbonus på 30% til 40%, som vil si at det er bonusen du får når du signerer kontrakten. Bonusen kan bli høyere dersom du går flere år uten å forulykke eller skade bilen, og forsikringen blir dermed billigere.
Polise brukes ofte til å beskrive det dokumentet hvor forsikringsavtalen din står beskrevet, med alle vilkår og annen nødvendig informasjon. Et annet ord som også ofte brukes, er forsikringsbevis.
Det finnes utallige forsikringer på markedet, og det kan derfor bli vanskelig å få en god oversikt over hva de ulike dekker, og hva de koster. Prisen påvirkes av forsikringstypen, hvilke vilkår som gjelder, hva som er inkludert, dekningsgraden, og mye mer. I denne seksjonen skal vi se på en kort oversikt over kostnaden for de vanligste forsikringstypene:
Helseforsikring koster rundt 1.000 til 15.000 kroner per år.
Uføreforsikring koster rundt 250 kroner i måneden i snitt, men prisen på denne kan ofte være høyere.
Livsforsikring har en årlig gjennomsnittspris på 5.000 kroner.
Husforsikring koster rundt 6.000 til 25.000 kroner per år.
Innboforsikring koster vanligvis rundt 100 til 200 kroner i måneden.
Bilforsikring koster rundt 15.000 kroner i året.
Reiseforsikring kan koste rundt 1.000 til 1.500 kroner i året, men bare dersom du kjøper helårsforsikring. Forsikring som ikke dekker deg hele året, vil koste mindre.
Det finnes mange andre forsikringer som også kan være relevante for deg, selv om vi ikke har listet dem opp her. Vi kan for eksempel nevne spesialforsikringer som MC-forsikring, gjeldsforsikring, tannhelseforsikring, dyreforsikring, og mange flere. Dersom du ønsker en lett tilgjengelig oversikt over de mindre vanlige forsikringstypene, kan vi henvise deg til oversikten på våre sider, Forsikringsmart, hvor vi har både generelle guider og prisguider. Hvis du ønsker tilbud på forsikringer fra flere ulike forsikringsselskaper, kan du også henvende deg til oss, så hjelper vi deg!
Når man ser hvor mange forsikringer man burde ha, enten fordi det er lovpålagt (som yrkesskadeforsikring, dersom du er arbeidsgiver) eller fordi det rett og slett er et økonomisk ansvarlig valg, så er det nesten et selvfølge at man ønsker å få en billigst mulig avtale - som samtidig sikrer tilstrekkelig dekningsgrad. Den mest åpenbare måten å gjøre en forsikring billigere på, er å betale en lavest mulig forsikringspremie. På den måten får man billigere forsikring, i hvert fall i teorien og på månedlig basis, men det kan være at dette ikke lønner seg når man først trenger forsikringen som mest. De billigste alternativene har ofte en lavere dekningsgrad enn de dyrere forsikringene og en høyere egenandel når du skal innløse forsikringen, og det kan være lurt å tenke over hvilken dekning du trenger uavhengig av forsikringspremien. Du kan spare mer på sikt dersom du har riktig dekningsgrad.
Det man kaller risiko, er også noe som påvirker hvorvidt du kan få en billigere forsikring. Boligforsikringer har ofte egne vilkår som omhandler hvilke tiltak du som huseier kan ta for å sikre ditt eget hjem. Et eksempel kan være at du installerer anbefalte boligalarmer. Innbruddsalarm er et veldig populært tiltak, og komfyrvakt er et annet tiltak - komfyrvakter er også lovpålagt dersom boligen din er bygget etter 2010. Dersom du gjennomfører sikkerhetstiltak som nevnt her, vil forsikringsselskapet kunne nedjustere forsikringspremien.
Mange forsikringstyper har egenandeler som du selv må dekke når du skal benytte deg av forsikringen. Hvor stor egenandelen er, kan være svært forskjellig, og den påvirker som nevnt også forsikringspremien. Høyere egenandeler kan føre til at måneds- eller årsprisen på forsikringen din går ned. Samtidig kan det være at du må betale en høyere måneds- eller årspris dersom du ikke ønsker å betale en stor egenandel.
Det kan være vanskelig å vite hvilke selskaper som treffer alle disse punktene, samt andre punkter som ikke nødvendigvis er relatert til pris. Dersom du lurer på om du har valgt det beste forsikringsselskapet for deg, eller ser etter alternativer, så kan du gjerne ta kontakt med oss i Forsikringsmart. Vi hjelper deg med å finne gode og relevante aktører, så slipper du å bruke tid på dette selv!
For å få et inntrykk av hvilke aktører som kan være gunstige (og billige), og hvilke forsikringer som kan være gunstige for deg, kan du ta en titt på artiklene på våre sider. Når du så har fått en oversikt over hvilke forsikringer og aktører som er aktuelle, må se på hvordan du kan sikre deg forsikringsavtaler som vil være gunstige for deg på sikt. Det kan for eksempel oppstå noen ulemper dersom forsikringsavtalene du ønsker å undertegne, er fra forskjellige selskaper.
Rabatter er en essensiell del av all mulig handel, så også forsikringer. Vi har heldigvis en gladnyhet: dersom du velger å tegne flere forskjellige forsikringer hos samme selskap, så kan du få rabatt på alle forsikringene. De fleste forsikringsselskaper har nettopp flere forsikringer på lager, og de er villige til å inngå avtaler om rabatter med de som velger å benytte selskapet for mer enn én eneste forsikring. Rabatten ligger ofte på rundt 20%, men det kan altså være forskjellig fra selskap til selskap.
Du kan også sikre deg rabatter ved å være medlem av større fagforeninger eller forbund. Noen av de mer kjente er LO-favør og Sykerpleierforbundet, men det finnes flere eksempler på organisasjoner som gir diverse rabatter og tilbud på forsikringer som kan være interessante for deg. Det kan rett og slett være bortkastede penger dersom du er medlem av et slikt forbund uten å benytte deg av forsikringsavtalene deres eller tegner doble forsikringsavtaler, så vær obs!
Bilforsikringer har vanligvis sine egne ordninger for rabatter, som ofte refereres til som bonus. Bonuser fungerer slik at du får en billigere forsikring desto høyere bonusen er. Det er vanlig å få mellom 30% til 40% i bonus når du først skriver under på kontrakt. De fleste forsikringsselskaper gir en ekstra 10% i bonus for hvert år du kjører uten å skade bilen. Som oftest stopper bonusen på rundt 60% til 70%, med noen få unntak.
Det kan være at du mister en andel av bonusen ved skade, og hvordan forsikringsselskapet løser dette, vil stå beskrevet i forsikringsavtalen. Det er vanlig at du mister en større andel av bonusen dersom det har skjedd en skade i løpet av de første fire til fem årene av forsikringsforholdet, mens du ikke mister en like stor andel av bonusen dersom forsikringsforholdet har vart i mer enn fire år uten skade. Uansett kommer ikke bonusen til å gå lavere enn det som er laveste standard for forsikringsselskapet, som vil si rundt 30% til 40%.
Har du allerede en rekke forsikringer, men hos forskjellige forsikringsselskaper? Etter å ha lest denne artikkelen kan det være at du ønsker å flytte forsikringene dine over i ett og samme selskap, slik at du får rabatt på alle forsikringene dine. Dersom du betaler inn ett beløp i året, kan det ved første øyekast virke som du ikke har muligheten til å bytte selskap - du har jo tross alt betalt for hele året. Heldigvis er de fleste forsikringsselskaper greie på nettopp dette, og så lenge du følger retningslinjene deres for oppsigelse, kan du flytte forsikringen til et annet selskap selv midt i forsikringsforholdet. I tilfellene hvor de tillater flytting selv før en betalt periode er utgått, vil du få igjen pengene for de resterende månedene som du har betalt for. Det er viktig at du sjekker hvorvidt dette er en mulighet for deg, dersom det blir relevant. Noen forsikringsselskaper har egne bindingstider som må følges. Det skal uansett stå beskrevet i forsikringsavtalen.
Det er lurt å tenke på hvilken forsikring du egentlig trenger. Vi nevnte kort noen av de mindre vanlige forsikringene man kan ha, og noen av de glir allerede lett inn i de mer vanlige forsikringstypene. For eksempel kan mobilforsikring bli unødvendig dersom du har en innboforsikring og reiseforsikring som allerede inkluderer dekning for mobil. Ved å utvide dekningsgraden der det trengs, slipper du å betale forsikringspremie for flere forsikringer enn nødvendig.
Konseptet forsikringspremie kan virke overveldende, spesielt når man trenger mange forsikringer. Å samle forsikringene i ett og samme selskap gir ikke bare fine rabatter som kan redusere forsikringspremien, det gir deg også en mye bedre oversikt over forsikringene dine, slik at du har full kontroll over hvor mye du egentlig betaler i forsikringspremie!
Ønsker du pristilbud på forsikringspremie, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg