Lurer du på hva båtforsikring koster? Er du redd for at det blir altfor dyrt å forsikre fritidsbåten familien har investert i? Vi forteller deg alt du trenger å vite om båtforsikring, inkludert prisvariasjoner, hva forsikringen dekker, eierens ansvar og hvordan man går frem for å finne den beste forsikringen. Visste du at det ikke er påbudt å forsikre båten? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på båtforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Prisen for båtforsikring for en mellomstor ligger som regel rett under 10.000 kroner i året. Det er imidlertid flere faktorer som påvirker prisen, så det er ikke utenkelig at man kan ende opp med å betale både mer eller mindre for sin båtforsikring.
Avgjørende faktorer er blant annet:
Det er ikke påbudt å tegne forsikring for fritidsbåt, og man står derfor fritt til å velge om man skal ha en forsikring for sin båt, og hva en eventuell forsikring skal dekke. Hovedfokuset for båtforsikringer er å dekke utgifter knyttet til uforutsette hendelser som sammenstøt, synking, brann, tyveri eller hærverk, men det finnes også andre hendelser som som kan inntreffe når man ferdes til sjøs som dekkes av båtforsikring. Det anbefales at alle som har en båt med motor, eller en båt av en viss størrelse, skaffer seg forsikring. Utover dette vil valg av båtforsikring være avhengig av hva slags båt man har, og hvordan den brukes. Den endelige prisen for forsikringen vil derfor variere basert på forhold knyttet til både båt og eier.
Noen viktige faktorer som påvirker prisen av båtforsikring, er:
Dersom man har, eller planlegger å skaffe en båt, er det viktig å tenke gjennom forsikringsalternativer. Det er som regel mulig å inkludere ulike tjenester basert på individuelle forhold når man bestiller en båtforsikring. Nedenfor følger en liste over noen grunnleggende elementer alle båteiere bør vurdere å inkludere i sin forsikring.
Kasko dekker skader på selve båten forårsaket av uforutsette hendelser, som for eksempel sammenstøt, grunnstøting, kantring, havari, og brudd på mast og bom. Det er som regel mulig å velge enten kasko eller delkasko. Før man inngår en avtale er det viktig å lese vilkårene grundig da det kan være store variasjoner i hva de ulike selskapene dekker.
Ansvar og ulykke dekker skader på personer som skjer i forbindelse med naturlig bruk av båten. Det er ikke påbudt for båteiere å ha disse forsikringene, men det anbefales på det sterkeste.
Brann dekker skader på båten som skyldes brann, lynnedslag eller eksplosjon. Mange båter er rene brannfeller da det ofte kan være både motor, bensin, aggregat og gasstanker om bord. Oppstår det først en brann om bord er det ikke uvanlig at båten blir totalskadet. Det er svært viktig å ta brannsikkerhet på alvor, først og fremst for å være trygg og forhindre personskader og dødsfall, men skulle uhellet først være ute kan en brannforsikring være bra å ha. Det er viktig å være klar over at det finnes påbud om brannslokkingsutstyr om bord i båter av en viss størrelse.
Tyveri dekker skader eller bortfall av båten som resultat av tyveri, forsøk på tyveri, eller hærverk. Noen båtmodeller er mer utsatt for tyveri enn andre, og båtens plassering kan også være av betydning når man vurderer å inkludere denne dekningen i forsikringen. Vær oppmerksom på at det kan kreves at man som eier tar grep for å forhindre tyveri for å kunne legge til denne tjenesten.
Det er mange selskap som tilbyr båtforsikring, og det kan være store forskjeller både i pris og dekningsgrad. Når man skal skaffe seg en forsikring, kan det være lurt å undersøke ulike tilbud og få oversikt over hva de ulike forsikringene koster og hva de dekker. Dersom man har andre forsikringer, kan det være hensiktsmessig å først forhøre seg med de selskapene man allerede er kunde hos, men man bør også kontakte andre aktører for å undersøke om man kan finne en bedre avtale et annet sted. Noen av selskapene som tilbyr båtforsikring, er blant andre Codan, Fremtind, Eika, Frende, Gjensidige, If og Tryg.
Det er ikke nødvendigvis slik at den dyreste forsikringen er den beste. I hvert fall ikke den beste for deg! Som båteier kan det være lønnsomt å finne ut hvilke forsikringstjenester man virkelig trenger, og hva man ikke har bruk for. Det kan være mye penger å spare på å kutte ut tjenester man vet man ikke kommer til å trenge. For å finne det beste forsikringstilbudet bør man tenke over følgende:
Som med andre forsikringer, kan det være mye å spare på å gjøre litt forarbeid før man inngår en avtale. Det finnes flere gode tips for å spare penger på forsikring.
Noen ting man kan prøve, er blant annet:
Det finnes mange forskjellige båter, og de benyttes til ulike formål. En god forsikring er den som passer for ditt behov. Eier du en kano du bruker på fritiden kan det kanskje være lurt å skaffe en tyveriforsikring. Har du derimot en stor seilbåt som du drømmer om å reise jorden rundt med kan det være mer fornuftig å se på en mer omfattende forsikringspakke.
Det er kanskje nærliggende å tenke at ansvarsfordelingen når to båter er involvert i en hendelse er den samme som når to biler er involvert, men det er ikke riktig. Ansvarsprinsippet for båtførere tilsier at føreren av en båt som forårsaker skade kun er ansvarlig dersom vedkommende kan klandres for hendelsen ved å ha utvist uaktsom oppførsel. Er hendelsen et resultat av teknisk svikt vil ingen være direkte ansvarlig, og alle de involverte partene må derfor ta økonomisk ansvar for skader på egen eiendom. Dersom det er et realistisk scenario at båten kan skades av andre enn deg selv, bør du altså vurdere forsikring.
Uansett hvilken båtmodell man har, kan man som eier ende opp med å måtte ta hele det økonomiske ansvaret dersom det skulle inntreffe en uønsket hendelse. Hvis man ikke har forsikring kan det fort bli en dyrt å være involvert i en ulykke. Dersom man vurderer å stå over forsikringen, bør man først ha tenkt over følgende spørsmål:
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg