Lurer du på hva en innboforsikring koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på innboforsikring, inkludert hvilke faktorer som påvirker prisene, hvilke typer forsikring som kan være aktuelle, hvordan du kan spare penger, om det er verdt å skaffe seg innboforsikring, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på innboforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
I prinsippet fungerer en forsikring slik at flere personer med samme behov for forsikring inngår en gjensidig avtale via et forsikringsselskap og hjelper hverandre økonomisk dersom et skadetilfelle oppstår for en av de forsikrede. Forsikringsselskapet må jevne ut risiko ved å tilby priser som gjenspeiler risikoen i hvert enkelttilfelle. Det innebærer at en person med høy antatt risiko må betaler mer for en forsikring enn en person med lav antatt risiko.
Alle forsikringer fungerer på denne måten, og innboforsikring er intet unntak. Prisen for en innboforsikring kan variere mellom alt fra noen få hundrelapper per år til over 4.000 kroner i året. Først og fremst avhenger priser av hvilken dekning du ønsker i innboforsikringen din. Det er vanlig å forsikre innbo med alt fra 200.000 kroner til over 2 millioner kroner. For å finne ut hvor mye du ønsker å forsikre innboet ditt for, bør du finne ut omtrent hva alt i boligen din er verdt. Finner du ut at alt av innbo er verdt 500.000 kroner, bør du skaffe deg en innboforsikring med en dekning på minst 500.000 kroner. Jo høyere forsikringssum, desto dyrere forsikring.
Hvis du forsikrer innboet ditt for 500.000 kroner, vil prisen vanligvis ligge et sted mellom 500 og 1.500 kroner per år. Skal du ha en innboforsikring som dekker over 2 millioner kroner, kan prisen variere mellom alt fra 1.000 til over 4.000 kroner i året. Som regel kan du betale en pris per måned eller en pris per år.
Prisen for en innboforsikring bestemmes av ulike prisfaktorer som slår ut forskjellig i hvert enkelt tilfelle, og som avgjør om din innboforsikring ender opp i øvre eller nedre prissjikt. Nedenfor skal vi se nærmere på noen av de viktigste prisfaktorene for innboforsikring:
Dekningsbeløp: Jo høyere beløp du ønsker å forsikre innboet ditt for, desto høyere pris. Ønsket dekningsbeløp må gjenspeile verdien av det du eier. Det er ikke lett å finne ut verdien på alt en eier, og ofte eier man mer enn man tror. Derfor lønner det seg å ta en grundig gjennomgang og komme til en så presis verdi som mulig. Hvis du har tenkt å kjøpe inn dyre gjenstander i nær fremtid, for eksempel en ny TV, mobiltelefon eller laptop, bør du inkludere verdien av disse gjenstandene.
Egenandel: Du kan selv velge hvor høy egenandel du ønsker. Egenandelen er den prisen du selv betaler dersom et skadetilfelle oppstår. Velger du høy egenandel så vil forsikringspremien bli lavere.
Skadehistorikk: Hvis du har flere innboskader i løpet av de siste årene, øker risikoen og prisen blir høyere.
Skadeforebyggende tiltak: Hvis har gjennomført skadeforebyggende tiltak i boligen din som reduserer risikoen for innboskader, kan du få nokså store rabatter hos de fleste forsikringsselskap. Slike tiltak inkluderer blant annet å installere innbruddsalarm og brannalarm eller å installere en vannalarm eller vannstoppventil. Vannalarmen varsler ved vannlekkasjer, mens en vannstoppventil stenger vannet automatisk ved vannlekkasje.
Medlemskap i fagforening: Mange fagforeninger og yrkesorganisasjoner har egne avtaler med forsikringsselskap som sikrer gunstige priser for deres medlemmer. Hvis du er medlem av en slik yrkesorganisasjon, bør du undersøke om organisasjonen har en slik avtale om innboforsikring. Dette kan føre til vesentlig lavere pris.
Det er lett å forveksle innboforsikring med andre forsikringer som har å gjøre med husstand og eiendeler. Samtidig er det viktig å vite forskjellene mellom dem og hva de faktisk dekker:
Husforsikring: En husforsikring eller boligforsikring er ikke det samme som en innboforsikring. Husforsikringen dekker selve bygningen og ikke eiendelene i huset. Du er avhengig av en husforsikring når huset ditt blir skadet av brann, skader på elektriske anlegg eller skader som følge av lynnedslag. Nøyaktig hva som dekkes i en husforsikring kan variere fra det ene forsikringsselskapet til det andre, men det er vanlig at den dekker totalskader, vannskader, utgifter til riving, skader på bygningens ledninger og rør, rettshjelp, bekjempelse av rotter og mus og mer.
Innboforsikring: Innboforsikringen dekker ikke skader på selve bygget, men eiendeler og løst inventar som tilhører boligen din. Dette inkluderer for eksempel møbler, hvitevarer, mobiltelefon, TV, klær og lignende. I hovedsak dekker innboforsikringen alt som ikke er fastmontert til bygningen og eiendeler du normalt ville tatt med deg dersom du skulle flytte. Det innebærer at den vanligvis ikke dekker kjøkkeninnredninger, badinnredninger og vedovner. Integrerte hvitevarer anses ofte som en del av innredningen og vil derfor dekkes av en husforsikring og ikke av innboforsikringen.
Verdisaksforsikring: Ofte er det visse unntak for enkelte gjenstander i innboforsikringen. Det kan eksempelvis være en svært kostbar gjenstand som ikke dekkes av innboforsikringen, eller som innboforsikringen bare dekker opp til en viss sum som ikke gjenspeiler gjenstandens reelle verdi. I slike tilfeller kan det være aktuelt å skaffe seg en verdisaksforsikring. Ofte er det snakk om dyre malerier, instrumenter og lignende.
Det er nokså store prisforskjeller på innboforsikring, og det innebærer at du fort kan spare mye penger på å velge riktig forsikringsselskap. Både forsikringssum og avtaler med yrkesorganisasjoner spiller en viktig rolle her. Vi nevner blant annet LO, NITO, og Akademikerne, som har avtaler om innboforsikringer til en rimeligere penge, men husk at det finnes mange yrkesorganisasjoner der ute og svært mange som har slike avtaler, både for innboforsikring og også andre forsikringer, så det vil alltid lønne seg å sjekke hvilken organisasjon som kan være aktuell for deg, om du ikke allerede er medlem i en, og ta i bruk slike ordninger for dine forsikringsavtaler.
Velger man en forsikringssum på 500.000 kroner, kan den dyreste innboforsikringen koste nesten dobbelt så mye som den billigste, forutsatt at du er medlem av riktig yrkesorganisasjon. Øker man forsikringssummen til 2 millioner kroner, finner vi like store prisforskjeller.
Med en forsikringssum på to millioner kroner koster den billigste innboforsikringen rundt 900 kroner i året. Det forutsetter at den forsikrede er medlem av LO. Blant de dyreste innboforsikringene med samme forsikringssum, finner vi priser tett opp mot 2.500 kroner (for medlemmer av Jordmorforeningen, NARF, Flygelederforeningen, Farmaceutforeningen, Arkitektenes Landsforbund, Skatterevisorenes Forening).
Prisforskjellene er også store når vi ekskluderer yrkesorganisasjoner fra regnestykket. I Oslo kan man eksempelvis finne innboforsikring med forsikringssum på to millioner kroner til en pris på nær 2.000 kroner i året hos Frende, mens det koster over 4.000 kroner for samme forsikringssum hos Eika Forsikring. Merk at det her kan forekomme forskjeller i dekningsgrad og at det også er prisforskjeller mellom ulike geografiske områder i Norge. Som regel vil innboforsikringen være dyrere i Oslo enn i mindre byer selv om du kjøper forsikringen fra samme selskap.
Siden prisforskjellene er såpass store, er det viktig at du gjør grundige undersøkelser før du tegner innboforsikring. For å unngå å betale mer enn gjennomsnittet, kan du hente inn tilbud fra flere forsikringsselskap slik at du kan danne deg et bilde av hva som er normal pris. Hent gjerne inn minst tre tilbud eller flere og velg den innboforsikringen som tilbyr den beste kombinasjonen av pris og dekning.
For å spare penger på en innboforsikring, bør du gjennomføre skadeforebyggende tiltak i hjemmet ditt. Tiltakene kan være så enkle som å installere innbruddsalarm, brannalarm eller vannalarm, og du kan få utført en el-kontroll av boligen, eller montere en vannstoppeventil. Hvilke tiltak som gir rabatt kan variere fra det ene forsikringsselskapet til det andre, så du bør forhøre deg med forsikringsselskapet før du gjennomfører slike tiltak. Hvor mye rabatt du får kan også variere, men det er ikke uvanlig å oppnå så mye som 60% rabatt med riktige tiltak.
En annen måte å spare penger på er å samle alle forsikringene dine i samme forsikringsselskap. Mange selskap gir samlerabatt hvis du har tre eller flere forsikringer hos samme forsikringsselskap. Samlerabatten ligger vanligvis et sted mellom 10 og 25%. Hvorvidt forsikringsselskapet tilbyr samlerabatt og hvor mye rabatt de eventuelt tilbyr kan også være en viktig faktor i valget ditt av forsikringsselskap.
Når du tegner innboforsikring, må du velge forsikringssum. Det er viktig at denne samsvarer med verdien på innboet ditt. Hvis du velger en forsikringssum som er lavere enn den reelle verdien, betaler du mindre, men du risikerer da å ikke få dekket alle skadene hvis uhellet først er ute. Hvis du derimot velger en forsikringssum som er høyere enn verdien av innboet ditt så betaler du mer enn du trenger for forsikringen.
For å enkelt spare penger bør du foreta en grundig sammenligning av tilbud og unngå de aller dyreste alternativene. Husk imidlertid på pris ikke er alt. Det er like viktig at innboforsikringen faktisk dekker det du har behov for å få dekket.
Innboforsikring er en av de typene forsikring som absolutt anbefales. Den er ikke lovpålagt, men du tar store sjanser ved å la være å forsikre innboet ditt. Mange undervurderer verdien av alt de eier, noe som er naturlig fordi eiendelene gjerne er blitt anskaffet over mange år og man fort mister oversikten over hver enkelt utgift.. Hvis du en dag er så uheldig å opplever innbrudd, brann, oversvømmelse eller andre skader på boligen din, risikerer du å miste verdier til flere hundre tusen kroner. Det er særlig viktig med innboforsikring dersom du eier din egen bolig, men innboforsikring anbefales også for leietakere. Noen ganger vil utleier kreve at du tegner innboforsikring for at du skal kunne leie boligen. Som leietaker er du ikke dekket av utleiers innboforsikring dersom boligen ikke leies ut møblert eller delvis møblert. Og du har heller ingen garanti for at utleier overhodet har en innboforsikring. For å kunne dekke dine egne eiendeler, er du da avhengig av en egen innboforsikring, med mindre du avgjør at eiendelene dine er verdt så lite at det koster mer å forsikre dem enn det koster å erstatte dem.
Før du bestemmer deg for å tegne en innboforsikring, bør du også finne ut om du allerede kan være dekket gjennom en fagforening du er medlem av. Hvis du er det, vil det være unødvendig å skaffe deg en privat. I så fall blir du dobbeltforsikret. Gjennom fagforeninger og yrkesorganisasjoner kan man oppnå svært gunstige priser på innboforsikring, så det lønner seg alltid å finne ut hvilke avtaler yrkesorganisasjonen har med forsikringsselskap.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg