Vil du vite mer om innboforsikring? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva en innboforsikring er, hva det koster, hva den dekker og mye mer. Med en innboforsikring er du dekket når uhellet er ute med boligen din. Visste du at en innboforsikring også dekker barn som har flyttet ut for å studere? Og vet du hvordan du kan få rabatter på forsikringene dine? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på innboforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Enten du eier selv eller er leietaker der du bor, har du sannsynligvis eiendeler som til sammen utgjør vesentlige verdier. Men hva om personlige eiendeler, møbler eller elektronikk blir skadet i en brann eller blir stjålet? I slike tilfeller trenger du innboforsikring. En innboforsikring skal dekke tap av eiendeler og løst inventar som du har i boligen din. Innboforsikring er ikke det samme som en husforsikring, da husforsikringen skal dekke skader på selve bygningen, enten den skjer innvendig eller utvendig. Bor du i et sameie eller et borettslag, så trenger du ikke husforsikring, men du vil likevel ha behov for innboforsikring for å dekke eiendeler og løsøre.
Noe forenklet kan man si at innbo er det som ville falt ut av leiligheten dersom den hadde blitt snudd på hodet. Vegger, innredning og fastmontert bad vil eksempelvis være dekket av husforsikringen. Generelt anbefales det å skaffe innboforsikring, dersom du ikke allerede er dekket av en innboforsikring i boligen du bor i. Mange typer innboforsikring dekker også rettshjelp, noe som kan være særlig nyttig for deg som leier. I noen tilfeller kan det oppstå uenigheter og tvister om leieavtalen eller skader som har oppstått under leieperioden din. Skulle du havne i en rettslig tvist, kan det fort bli svært kostbart. En innboforsikring vil da komme svært godt med. Det samme gjelder dersom du må ut med erstatning for tap som følge av skader på det som leies ut.
Før du skaffer deg innboforsikring, er det lurt å sjekke om du allerede kan være dekket. For eksempel er det mange typer innboforsikring som også dekker barn og unge i en viss periode etter at de har flyttet hjemmefra. Så hvis du har en sønn eller datter som nylig har blitt student i en annen by og derfor flytter hjemmefra, så vil han eller hun ofte være dekket av innboforsikringen din. Hvor lenge den også dekker barn som har flyttet ut, vil variere mellom forsikringsselskapene, men de er gjerne dekket opptil et par år. Barnet må imidlertid fortsatt være folkeregistrert på din adresse for at de også skal dekkes av din innboforsikring.
Hvor mye en innboforsikring koster, kommer helt an på hvor mye du selv ønsker å forsikre eiendelene dine for. Jo mer du ønsker å forsikre dem for, desto dyrere blir det. Samtidig er det viktig at du forsikrer eiendelene dine for en verdi som tilsvarer deres faktiske verdi. Du bør altså forsøke å finne ut omtrent hvor mye det du eier, er verdt, eller hva det ville kostet å erstatte alle eiendelene dersom de skulle gå tapt på et vis. Når du forsøker å finne ut av dette, bør du også inkludere ting du eventuelt vurderer å kjøpe i nær fremtid. Hvis du for eksempel tenker å kjøpe en ny TV eller en ny mobil snart, bør du ta dette med i summen.
Prisen for en innboforsikring vil også variere mellom de ulike tilbyderne. Dersom prisforskjellene er særlig store, skyldes det sannsynligvis at de har ulike dekningsgrader. Derfor er det viktig at du finner du nøyaktig hva som dekkes av innboforsikringen, ved å lese avtalevilkårene nøye. Det er imidlertid flere ting du kan gjøre for å oppnå en god pris.
Nedenfor har vi samlet noen tips for å få en god innboforsikring til en rimelig pris:
Det er mange begreper knyttet til innboforsikring som er ukjent for mange. Her skal vi prøve å gi en forklaring på noen av de viktigste begrepene.
Verdisaksforsikring: Når du skal velge innboforsikring, er det viktig at du finner ut hva den dekker, men også hva den ikke dekker. Det kan hende forsikringsselskapet ikke dekker tap av enkelte gjenstander eller at de kun dekkes inntil en viss sum. Har du en kostbar gjenstand som ikke dekkes av innboforsikringen eller som ikke dekkes opptil sin fulle verdi, bør du vurdere å skaffe en verdisaksforsikring for denne spesifikke gjenstanden. Det kan eksempelvis gjelde et maleri, en bunad eller et instrument. Ofte vil forsikringsselskapene kreve at du allerede har en annen type forsikring gjennom det aktuelle selskapet for at de skal tilby deg verdisaksforsikring.
Egenandel: Egenandelen er summen du selv skal dekke dersom uhellet er ute. Det er vanlig å betale en egenandel på rundt 4.000 kroner, men den kan med fordel økes ytterligere. Øker du den, kan forsikringsselskapet gi deg rabatt, slik at forsikringspremier blir lavere. Før du bestemmer deg for å øke egenandelen, bør du imidlertid forhøre deg med forsikringsselskapet og finne ut hvor stor økning som kreves for hvor stor rabatt.
Sikkerhetsrabatt: Forskjellige tiltak kan gi deg sikkerhetsrabatt på innboforsikring. Hvor stor sikkerhetsrabatt du kan få, og hvilke tiltak som kreves, varierer mellom de enkelte forsikringsselskapene. Når du skal tegne forsikring, blir du gjerne stilt en rekke spørsmål som er ment til å regne ut hvor mye sikkerhetsrabatt du kan få. Spørsmålene kan være om du har utført boligkontroll, har installert komfyralarm, om du har røykvarslere i alle soverom, om du har installert jordfeilbryter og lignende. Du bør prøve å finne ut hva slags tiltak som gir sikkerhetsrabatt hos aktuelle forsikringsselskap, før du bestemmer deg.
Forsikringspremie: Forsikringspremien er det årlige beløpet du betaler til forsikringsselskapet ditt. Det er altså prisen du betaler for selve forsikringen. Hvis du er villig til å betale en høy egenandel, vil forsikringspremien bli lavere.
Selv om det ikke er lovpålagt å ha en innboforsikring, er det likevel en av de typene forsikring som absolutt anbefales. Dette gjelder særlig for deg som eier et eget hus. Dersom huset blir utsatt for brann, naturskader eller tyveri, risikerer du å miste enorme verdier hvis du ikke har innboforsikring. Sannsynligvis er alle eiendelene dine til sammen verdt mer enn du tror. Mange har eiendeler til en verdi av flere hundre tusen kroner, og de fleste undervurderer hvor mye de faktisk eier av verdisaker. Noen tror at det ikke er så veldig dyrt å erstatte det de eier, men det er viktig å huske på at dette er eiendeler som har blitt kjøpt opp over lang tid. Og verdien øker for hver eiendel som anskaffes. Hvis du en dag må erstatte alt på én gang, vil du sannsynligvis bli overrasket av hvor mye det faktisk er. For at du skal kunne få erstattet alle eiendeler fullt ut etter at en skade inntreffer, er det imidlertid viktig at forsikringssummen tilsvarer den faktiske verdien på eiendelene dine.
Det er også lurt å skaffe innboforsikring dersom du er leietaker. Skulle boligen du leier bli utsatt for brann eller andre skader, risikerer du på samme måte å måtte erstatte dine egne eiendeler, noe som kan bli svært dyrt om du ikke har forsikring. I noen tilfeller vil utleier dessuten kreve at du skaffer innboforsikring ved å ta med et slikt vilkår i leiekontrakten. En leietaker er i de fleste tilfeller ikke dekket av utleierens innboforsikring med mindre boligen leies ut helt eller delvis møblert. I så fall må utleier ha en egen innboforsikring som dekker det.
Som forbruker har du mange alternativer å velge mellom. I 2020 gjennomførte Smarte Penger en test av innboforsikringer på markedet. I testen deres kan du selv vekte de ulike dekningene, basert på hva du selv eier, og se hvilke innboforsikringer som kommer best ut basert på dine kriterier.
Hva som dekkes av en innboforsikring, kan variere fra det ene forsikringsselskapet til det andre. Vanligvis kan du velge mellom en innboforsikring med standard dekning og en med utvidet dekning.
Nedenfor har vi listet opp noen av de vanligste dekningene i en innboforsikring:
Siden dekningene varierer mellom de ulike forsikringsselskapene, er det svært viktig at du sjekker avtalevilkårene grundig for å finne ut om innboforsikringen dekker det du faktisk trenger dekning for.
Som en tommelfingerregel kan vi si at innboforsikringen skal dekke alt du ville tatt med deg dersom du skulle flytte. Det innebærer at en innboforsikring normalt ikke dekker bad- og kjøkkeninnredninger, vedovn og lignende. Disse regnes som en del av selve bygningen. Hvitevarer som er frittstående, vil regnes som en del av inventaret og dermed dekkes av innboforsikringen. Er hvitevarene derimot integrert, blir de gjerne regnet som en del av innredningen og vil dermed dekkes av en husforsikring i stedet for en innboforsikring.
Husk at forsikringen bare gjelder i boligen som er oppgitt i forsikringsbeviset. Likevel vil den gjelde for gjenstander som du midlertidig har med deg utenfor huset. I tillegg vil den gjelde for barn som flytter for seg selv, for eksempel i forbindelse med studier, forutsatt at barnet fortsatt har folkeregistrert adresse i boligen som innboforsikringen gjelder. Det er ikke nødvendig å skaffe en egen innboforsikring per person i husstanden, da forsikringen gjelder ektefelle, samboer og barn med felles folkeregistrerte adresse.
Avslutningsvis gir vi noen gode råd og tips til deg som vurderer å tegne innboforsikring.
Når du skal tegne innboforsikring, vil det settes en øvre sumbegrensning. Denne begrensningen viser hvor stort beløp du er forsikret for. Jo høyere begrensningen er, desto dyrere blir forsikringen. Det er viktig at sumbegrensningen samsvarer noenlunde med verdien på alt av innboet ditt. Dersom sumbegrensningen er høyere enn verdien av gjenstandene dine, betaler du unødvendig mye for forsikringen. Men hvis sumbegrensningen er lavere enn verdien av innboet ditt, så risikerer du å ikke få alt dekket dersom uhellet er ute. Ta deg derfor god tid til å regne ut verdien av det du eier slik at sumbegrensningen blir så riktig som mulig.
Mange har dobbel forsikring uten å vite om det, og betaler derfor for en unødvendig innboforsikring. I noen tilfeller har man allerede en innboforsikring gjennom fagforeningen man er medlem av. Ofte vil slike forsikringer kommer med gunstige priser og gode dekninger. Om du allerede er forsikret på denne måten, er det ikke nødvendig å skaffe en egen innboforsikring. Finn derfor først ut om du allerede kan være forsikret gjennom fagforeningen din før du tegner ny innboforsikring.
Hvis du har tre eller flere ulike typer forsikring, vil det ofte lønne seg å samle alle disse i ett selskap. Dette kan gi deg samlerabatt og spare deg for penger. Hvis du både har innboforsikring og husforsikring, bør dette samles i ett selskap, siden du da slipper å betale egenandel for begge forsikringene. Hvis du har innboforsikring og husforsikring i ett selskap, betaler du bare den høyeste egenandelen.
For å finne den beste innboforsikringen for deg, er det viktig at du sjekker ut alternativene dine og ikke bare velger det første du kommer over. Prisvarisjonene er store og innboforsikringene kan dekke forskjellige ting, avhengig av hvilket selskap og hvilken type forsikring du velger. Ved å hente inn tilbud fra flere forsikringsselskap, øker du sjansen for å finne en rimelig innboforsikring som dekker nettopp det du har behov for å få dekket.
Ønsker du pristilbud på innboforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg