Vil du vite mer om bonus på bilforsikring? Bilforsikringen din kan bli vesentlig billigere hvis du kjører skadefritt i lange perioder og opparbeider deg en god bonus. I denne guiden forklarer vi mer om hvordan bonussystemet fungerer, hva som kan føre til tap av bonus, hvordan du får mest mulig ut av bonusen og mye mer. Vet du hva som er vanlig å få som startbonus på bilforsikring? Les denne guiden, så vet du hvordan du skal forholde deg til bonus på bilforsikring.
Ønsker du pristilbud på bonus bilforsikring, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
En bonus på bilforsikringen er en type rabatt som forsikringsselskapet gir på forsikringspremien for å belønne deg for skadefri kjørehistorikk. Størrelsen på bonusen kan variere fra det ene forsikringsselskapet til det andre, men jo flere år på rad du har med skadefri kjøring, desto mindre risiko er du for forsikringsselskapet ditt, noe som vil gi deg tilgang til høyere bonus. På samme måte kan du miste opparbeidet bonus dersom du kolliderer og må bruke forsikringen din, noe som vil gjøre prisen for forsikringen dyrere. Bonussystemet belønner med andre ord trygg kjøring med billigere forsikring og gjør forsikringen dyrere for de som ofte må ta i bruk forsikringen på grunn av skader.
Bonussystemet fungerer ved at forsikringstaker opparbeider seg 10 prosent bonus for hvert år vedkommende kjører skadefritt, opptil 70 prosent. Deretter går økningen noe saktere. Vanligvis blir man stående på 70 prosent i tre til fem år, avhengig av forsikringsselskap, før du så kan øke bonusen til 75 prosent. Hos noen forsikringsselskap kan du få bonusen økt til 80% etter ytterligere tre til fem år, mens du hos andre selskap blir stående på 75 prosent. Hvis du har opparbeidet deg bonus hos et forsikringsselskap, men velger og avslutte bilforsikringen eller ikke fornye den, vil bonusen vare i tre år før den nulles ut.
Nå til dags gir forsikringsselskapene også startbonus til deg som skal tegne ny bilforsikring. Startbonusen kan variere mellom 20 og 60 prosent og innebærer at du ikke må starte helt fra 0 prosent når du tegner bilforsikring. Ofte kan bilforsikringen være nokså dyr for unge sjåfører fordi de generelt utgjør en større risiko for forsikringsselskapet. Likevel er det slik at noen forsikringsselskaper tilbyr høyere startbonus ut fra gitte kriterier knyttet til øvelseskjøring. For eksempel får du 70 prosent startbonus hos If dersom du har øvelseskjørt minst 2.000 kilometer med Lappen-appen, mens du hos Tryg forsikring kan få en startbonus på opptil 50 prosent hvis du har vært registrert som bruker av foreldrenes bil og bilen ikke har vært utsatt for skader.
Som regel kan man fritt overføre bonusen mellom ektefeller eller samboere forutsatt at begge er registrert på samme adresse i folkeregisteret. Man kan imidlertid ikke overføre bonusen til barna. I noen tilfeller har man kjørt skadefritt i lengre perioder med firmabil. Dette kan du også få uttelling for på startbonusen, men for å sjekke at du har hatt skadefri kjøring, må dette bekreftes av daglig leder i firmaet.
Hvis du ikke har hatt bilforsikring før, kan det være litt vanskelig å forstå hvordan bonussystemet egentlig fungerer. Ofte møter man på en del nye begreper og konsepter som man ikke riktig vet betydning av. Vi skal derfor forklare betydningen av noen sentrale begreper knyttet til bonus og bilforsikring nedenfor.
Forsikringspremie: Mange blir forvirret når de leser begrepet "forsikringspremie" fordi ordet "premie" vanligvis brukes om en belønning eller noe man får. I denne sammenheng viser imidlertid ordet forsikringspremie til noe man betaler. Forsikringspremie er bare et annet ord for forsikringspris, altså prisen du betaler for å være forsikret gjennom et forsikringsselskap.
Delkaskopremie: En delkaskopremie er en del av forsikringspremien (forsikringsprisen) som det ikke gis bonus på. En del av premien går altså til å dekke skader forårsaket av tyveri, brann, regning eller glass. Denne delen av forsikringspremien får du altså ikke bonus for, men du mister heller ikke bonus dersom du opplever slike skader. For å tydeliggjøre relevansen av delkaskopremien kan vi se for oss et eksempel med en bil som står parkert på gaten i Oslo, og sammenligne den med en bil som står parkert i en låst garasje. Delkaskopremien vil være høyere for bilen som står parkert på gaten i Oslo fordi det i dette tilfellet er større risiko forbundet med tyveri.
Startbonus: Startbonusen er bonusen du får tilbud om første gang du tegner bilforsikring. I stedet for å starte på 0, tilbyr de fleste forsikringsselskap en startbonus på mellom 20 og 60 prosent. Hvis du skal tegne bilforsikring for første gang bør du sjekke hva de ulike forsikringsselskapene tilbyr i startbonus før du velger forsikringsselskap.
Egenandel: En egenandel er den delen av kostnadene du selv skal dekke hvis du får en skade og må ta i bruk bilforsikringen. Du velger selv hvor stor egenandel du vil betale, men valget ditt vil ha betydning for størrelsen på forsikringspremien. Jo høyere egenandel du velger, desto lavere forsikringspremie og motsatt.
Samlerabatt: De fleste forsikringsselskap tilbyr en såkalt samlerabatt dersom du samler tre eller flere typer forsikringer i samme selskap. Normalt vil samlerabatten variere mellom 10 og 25 prosent, så hvis du har reiseforsikring, helseforsikring, innboforsikring eller andre typer forsikringer i tillegg til bilforsikringen, kan det være penger å spare på å samle alle forsikringene i ett selskap.
Som nevnt innledningsvis fungerer også bonussystemet motsatt, altså på den måten at du mister bonus ved skader. Før mistet man vanligvis 30 prosent av bonusen man har opparbeidet dersom man ble utsatt for en skade, men nå mister man normalt bare 10 prosent bonus. Vi kan se for oss et eksempel der vi allerede har 50 prosent bonus hos et forsikringsselskap. Når skaden inntreffer og vi må benytte oss av forsikringen, mister vi 10 prosent bonus ved neste forfall. Det vil si at bonusen vår nå er 40 prosent, mens den egentlig skulle økt til 60 prosent med skadefri kjøring. Den reelle forskjellen på kjøring med skade og skadefri kjøring utgjør derfor 20 prosent. Husk at dette ikke bare vil påvirke forsikringspremien det første året etter skaden, fordi du hvert år vil henge etter med 20 prosent frem til du har opparbeidet deg maksimal bonus.
Maksimal bonus er noen ganger 75 prosent og andre ganger 80 prosent. Hvis du har hatt den maksimale bonusen på 75 prosent i over seks år og opplever en skade, mister du ikke bonus. Bonusen din vil da forbli på 75 prosent, men tiden du har vært på 75 prosent vil gå tilbake til ett år. Får du så en ny skade før det har gått mer enn seks nye år, vil du altså miste 10 prosent bonus. I tilfeller der den maksimale bonusprosenten er 80 vil du på vanlig måte miste 10 prosent bonus hvis du opplever skade.
Vær oppmerksom på at det finnes flere typer skader som ikke fører til tap av bonus. Dette inkluderer skader som tyveri, brann, glass, veihjelp (redning), skade som oppstår ved påkjørsel av dyr (må meldes til politi eller viltnemnd), maskinskader og skader som under Naturskadeloven er å anse som en naturulykke.
Du kan velge mellom flere typer bilforsikring. Vi skiller mellom ansvarsforsikring, delkasko og fullkasko, og de har alle ulik dekningsgrad. Ansvarsforsikringen er bilforsikringen som er rimeligst og som gir minst dekning. Ansvarsforsikring er lovpålagt og dekker kun skader som bilen din forårsaker på omgivelsene sine, for eksempel på andre personer, på andre biler eller andre eiendeler. Ansvarsforsikring dekker ikke skader på din egen bil.
Delkasko er en type bilforsikring som gir samme dekningen som du får med en ansvarsforsikring, men i tillegg dekkes skader på din egen bil forutsatt at du selv ikke er skyld i skadene. Du kan for eksempel benytte deg av bilforsikring med delkasko dersom bilen din blir skadet i forbindelse med en brann, lynnedslag eller andre naturskader. I tillegg dekker bilforsikring med delkasko biltyveri og veihjelp eller redning. Er du så uheldig at du skader din egen bil i en kollisjon som du er skyld i, kan du ikke bruke delkasko til å få dekket skadene. Om motparten er skyld i skadene på bilen din, vil skadene dekkes av motpartens ansvarsforsikring.
Kaskoforsikring gir den bredeste dekningen. Her får du dekket alt du ville fått med en ansvarsforsikring og delkasko, men du får i tillegg dekket skader på din egen bil som du selv er skyld i. Bilforsikring med fullkasko kommer godt med hvis du skader din egen bil i kollisjon, hvis du kjører utfor eller velter bilen, hvis bilen blir utsatt for hærverk eller blir skadet på annen måte av ytre påkjenninger. Mange forsikringsselskaper tilbyr også en type kasko med enda bredere dekning, ofte kalt toppkasko eller super kasko. Disse dekker gjerne maskinskade på bilen og har ofte utvidet dekning på skader på glass, lakk eller tilbehør.
Det finnes mange gode grunner til at du trenger bilforsikring, men det er ikke alltid like lett å vite hvilken bilforsikring du bør kjøpe til bilen din. Først og fremst er det viktig å understreke at du trenger ansvarsforsikring uansett. Det er nemlig lovpålagt å ha ansvarsforsikring hvis du har tenkt å bruke bilen. Dette for at du skal kunne dekke skader bilen din påfører andre og som du kan bli erstatningsansvarlig for. Skader på andre biler, og særlig personskader, kan bli svært dyre, og derfor er det helt nødvendig å ha ansvarsforsikring.
Valget mellom delkasko og fullkasko er imidlertid ikke like åpenbart. I prinsippet må valget avhenge av risikoen for at din egen bil utsettes for skader og hvor dyrt det er å få skadene reparert. Generelt bør man ha fullkasko på biler av høyere verdi fordi eventuelle skader påfører større tap og er dyrere å utbedre eller erstatte. Hvis bilen din har en verdi på mellom 50.000 og 100.000 kroner, er det gjerne tilstrekkelig med delkasko. Dette fordi forsikringspremien og egenandelen med fullkasko ville blitt såpass høy at det i mange slike tilfeller er billigere å bare få reparert skadene selv uten å ta i bruk forsikringen.
Har du derimot en bil med en verdi som overstiger 100.000 kroner, kan det vært lurt å skaffe fullkasko eller toppkasko. Bilen er normalt en av de mest kostbare eiendelene vi har, og ikke alle kan erstatte bilen med en gang dersom den skulle få omfattende skader eller i verste fall gå tapt. For de som er særlig avhengig av bilen, for eksempel for å komme seg på jobb eller for andre nødvendige gjøremål, vil det vært lurt å skaffe bilforsikring med fullkasko.
For at bilforsikringen din skal bli så billig som mulig, er det viktig at du kjører skadefritt slik at du kan opparbeide deg en god bonus. Til slutt gir vi deg noen gode råd som kan hjelpe deg med å få mest mulig ut av bilforsikringen din.
Når du skal tegne bilforsikring må du oppgi forventet kjørelengde per år. Kjørelengden oppgis i antall kilometer og bør være så presis som mulig fordi forsikringspremie og eventuell erstatning vil være basert på kilometerne du oppgir. Hvis du oppgir kortere kjørelengde enn det som er realiteten, risikerer du å ikke få skadene fullt ut dekket. I slike tilfeller vil størrelsen på erstatningen bli målt ut fra hva du har oppgitt og ikke reell kjørelengde. Hvis du derimot oppgir flere kilometer enn du egentlig kjører, blir forsikringspremien høyere enn den trenger å være.
Den beste måten å unngå bonustap på, er ved å kjøre fint og unngå skader. Men hvis uhellet først er ute, er det ikke alltid verdt å benytte seg av bilforsikringen for å få dekket skadene. Noen ganger kan skadene være såpass små at det ikke er verdt å få bonusen redusert ved å ta i bruk forsikringen. Du bør i slike tilfeller finne ut om du kanskje kommer bedre ut av regnestykket ved å betale for reparasjon selv, enn hvis du bruker forsikringen med kostnadene det medfører i form av egenandel og redusert bonus.
Hvis du allerede har bonus på bilforsikringen din og skal kjøpe en bil nummer to, bør du be forsikringsselskapet om å få en startbonus på 50 prosent på den andre bilen din. De fleste forsikringsselskap pleier å gi 50 prosent bonus i slike tilfeller. Det samme gjelder hvis du skal kjøpe et annet kjøretøy enn bil, for eksempel en motorsykkel. Forsikringsselskapene vil også la deg flytte bonusen slik du selv ønsker mellom de ulike kjøretøyene dine.
Ønsker du pristilbud på bonus bilforsikring, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg