Vil du vite mer om trafikkforsikringsavgiften? Denne avgiften ble tidligere kalt årsavgift, og ble omdøpt i 2018. I denne guiden forteller vi deg mer om hva denne avgiften dekker, hvordan den er relatert til ulike forsikringer på din bil, og mye mer. Visste du at du er pliktig å tegne ansvarsforsikring og betale trafikkforsikringsavgift, så lenge du har et registrert kjøretøy på opptil 7.500 kg? Les denne guiden, så vet du hvordan du skal forholde deg til trafikkforsikringsavgift og diverse forsikringer.
Ønsker du hjelp medtrafikkforsikringsavgiften, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Å eie egen bil, moped eller andre typer kjøretøy kan være veldig befriende og en stor fordel i hverdagen. Denne fordelen bringer med seg et visst økonomisk ansvar – blant annet trafikkforsikringsavgiften. Som med all skatt går disse midlene til statlig drift, og sørger blant annet for vedlikehold av norske veier.
Trafikkforsikringsavgiften, tidligere kalt årsavgift eller veiavgift, er en statlig, obligatorisk avgift som kreves inn av ulike forsikringsselskap på vegne av Skatteetaten. Før lovendringen i januar 2018 måtte alle kjøretøyeiere betale en fast, årlig sum for det registrerte kjøretøyet, blant annet basert på kjøretøyets alder og vekt. I dag betales avgiften per dag kjøretøyet er registrert i ens navn, noe som betyr at du kun trenger å betale avgift så lenge du eier og bruker kjøretøyet. Dersom du selger kjøretøyet, skal den nye eieren tegne forsikring og betale trafikkforsikringsavgift fra og med overtakelsesdato.
Har du et kjøretøy som du av ulike årsaker ikke bruker, er du likevel pliktig å betale trafikkforsikringsavgift, eller sørge for at kjøretøyet avskiltes for den perioden det ikke brukes. Avskiltede eller vrakede kjøretøy trenger du ikke å betale trafikkforsikringsavgift for.
Enten du eier en elbil, en veteranbil, en motorsykkel, eller flere av de ovennevnte, er det viktig at du ansvarsforsikrer alle kjøretøy. Dette gjelder også om du så kjører bare deler av året. Ansvarsforsikring kan tegnes hos ulike forsikringsselskap, blant andre If, Gjensidige, eller Sparebank1. Prisen på forsikringen kan variere fra selskap til selskap, men trafikkforsikringsavgiften er lik for alle kjøretøy av samme type, uansett forsikringsselskap.
Trafikkforsikringsavgiften betales sammen med forsikringene dine, og skal kun betales dersom det registrerte kjøretøyet er ansvarsforsikret. Dersom du ikke passer på å betale forsikringen og trafikkforsikringsavgiften, vil det påløpe daglige gebyrer og purringer som i verste fall kan føre til at bilen din kan bli avskiltet ved veikontroll. For personbiler, for eksempel, ligger dette gebyret på 150 kroner per dag bilen er uforsikret, noe som kan bli svært kostbart i lengden.
Så, hvor stor er trafikkforsikringsavgiften? Det kommer altså an på hva slags kjøretøy du har og hvor mye det veier, noe du kan lese mer om inne på Trafikkforsikringsforeningen nettsider. Satsene justeres den 1. mars hvert år, og hvilke satser som gjelder for 2022 redegjør vi for i avsnittet “Satser” lenger nede i artikkelen.
Det er mange begreper tilknyttet trafikkforsikringsavgift og bilforsikring som er verdt å kjenne til. Her har vi tatt for oss noen av de mest relevante, så slipper du å selv sitte og lete!
Årsavgift, også kalt veiavgift, er en avviklet avgift som fra og med 1. januar 2018 ble erstattet med trafikkforsikringsavgiften. Avgiften betales som faktura via forsikringen(e) tilknyttet kjøretøyet.
Vektårsavgift skal betales for alle kjøretøy på 7.500 kg eller mer, i stedet for trafikkforsikringsavgift. Hvor mye som skal betales i vektårsavgift kommer an på kjøretøyets vekt, antall aksler og fjæringssystem. I tillegg kan en miljødifferensiert avgift påløpe, dersom kjøretøyet er dieseldrevet.
Avregistrering av kjøretøy gjør du dersom det skal vrakes eller ikke benyttes i en lengre periode. Da må du levere de tilhørende skiltene inn til en trafikkstasjon, og der kan de oppbevares gratis i opp til seks måneder. Når kjøretøyet avregistreres, blir tilhørende forsikringer og trafikkforsikringsavgift sagt opp automatisk.
En veteranbil er en bil eller en lastebil som er eldre enn 30 år. Bilens alder defineres etter første registreringsdato i Norge, eller etter produksjonsdato ved import fra utlandet. Ifølge Toll- og avgiftsdirektoratet regnes kjøretøyet som en veteranbil fra og med 1. januar det året det runder 30 år.
En hybridbil er en bil som både har en forbrenningsmotor som går på fossilt brennstoff, som bensin eller diesel, og en elektrisk motor.
Salgsmelding, også kalt melding om eierskifte, er en melding man sender inn til Statens vegvesen ved salg, kjøp og overføring av eierskap av kjøretøy. For at ny eier skal kunne tegne forsikring, må eierskapet være registrert på riktig person, og derfor anbefales det at selger og kjøper sender inn salgsmelding samtidig.
Vrakmelding registreres hos en godkjent vrakplass, og er en forutsetning for at eier skal få utbetalt vrakpant. For at du skal ha rett på vrakpant, må kjøretøyet ha vært registrert og påskiltet hos Statens vegvesen.
Alle kjøretøy – biler, mopeder, motorsykler, traktorer, busser og lastebiler med skiltene på – skal være forsikret med minimum en ansvarsforsikring. Forsikringsselskapet, som kjøretøyeier velger selv, krever så inn trafikkforsikringsavgiften på vegne av Skatteetaten. Avgiftsplikten utløses idet forsikringsavtalen starter å løpe, og avgiftssummen kommer an på hvilket type kjøretøy du har, hvor mye det veier og hvor gammelt det er. Basert på tall fra Skatteetaten er satsene per 1. mars 2022 som følger:
Hva skjer dersom du ikke oppfyller den lovpålagte plikten til å ansvarsforsikre kjøretøyet ditt? Trafikkforsikringsforeningen har opprettet en gebyrordning for å hanskes med nettopp slike situasjoner, og sender gebyrer for den tiden kjøretøyet mangler gyldig forsikring. Gebyret er lovfestet i bilansvarsloven §17a. Også her er det ulike satser basert på hvilket type kjøretøy det er snakk om:
Dersom du ikke betaler eventuelle gebyrer i tide, vil det påløpe purringer og i verste fall inkassokrav. Gebyrordningen vil kun opphøre fra og med den dagen kjøretøyet er registrert som forsikret, solgt, eller avskiltet. Merk deg også at gebyrer du allerede har mottatt, men ikke betalt, ikke vil bli slettet dersom du forsikrer bilen. Alle utstedte gebyr må betales – uansett.
Har du havnet i en kjip situasjon og kjøretøyet ditt blir stjålet, må du huske å melde fra om tyveriet. Kun da vil forsikring og trafikkforsikringsavgift bli stoppet, og du vil slippe å betale eventuelle gebyrer.
Å forsikre bilen er ikke bare lurt, det er rett og slett nødvendig – problemstillinger som bil i grøften, påkjøring, kollisjon, tyveri, havari eller motorproblemer er vesentlig lettere å håndtere dersom man har forsikring. Du har flere gunstige forsikringer å velge mellom hos ulike forsikringsselskap. Tryg, If, Gjensidige og Storebrand, med flere, tilbyr alle relevante bilforsikringer. I dette avsnittet kan du lese mer om de ulike forsikringstypene og hva de dekker:
Ansvarsforsikring er den vanligste typen bilforsikring, og det skyldes at den er påbudt, så her har du faktisk ikke noe alternativ. Denne forsikringen dekker i all hovedsak skader på andres kjøretøy, samt skader på deg selv og andre personer, og nærliggende omgivelser eller gjenstander. Skulle en ulykke for eksempel forårsake personskade på fotgjenger eller syklist, vil en ansvarsforsikring dekke dette, med mindre skaden en påførte med vilje eller svært uaktsomt, som for eksempel ved fyllekjøring. Har du ikke forsikret kjøretøyet ditt, risikerer du å betale en svært høy pris dersom uhellet skulle være ute.
Delkasko, også kalt minikasko, er en forsikring som inkluderer ansvarsforsikring og i tillegg vil du kunne få dekket skader på eget kjøretøy som følge av brann, lynnedslag og eksplosjon, for å nevne noe, samt biltyveri. Mange delkaskoforsikringer har også redning og veihjelp inkludert, og skulle du være uheldig å få steinsprut, vil forsikringen også dekke dette. Dersom kjøretøyet ditt ikke er verdt altfor mye eller var så altfor dyrt, kan det lønne seg å ha en slik forsikring, da prisen for en fullkasko kan bli mindre lønnsom sammenlignet med bilens verdi.
Kasko, som vi refererte til i avsnittet over, innebærer full forsikring av kjøretøyet og inkluderer alle de samme fordelene som en ansvarsforsikring og en delkaskoforsikring. I tillegg får man dekket skader på egen bil og eiendeler selv om det er forårsaket av forsikrede selv, noe en ikke får dersom man kun har en delkaskoforsikring. Hvis du har kjøpt deg en splitter ny (og dyr) bil, eller hvis bilen din er verdt over 100.000 kroner, kan det godt hende at det vil lønne seg å investere i en full kaskoforsikring.
Det er flere gode grunner til at det vil lønne seg for deg å ansvarsforsikre kjøretøyet ditt. Den mest åpenbare er at man er lovpålagt å tegne forsikring dersom man eier et registrert og skiltet kjøretøy. Unnlater du å skaffe deg en slik forsikring, vil det kunne koste deg dyrt, da bare én dag uten forsikring på personbil pålegger deg et gebyr på 150 kroner. Med andre ord vil bare én måned uten forsikring kunne koste deg over 4.500 kroner.
Dersom du ikke sørger for å ansvarsforsikre kjøretøyet ditt, vil du ikke bare bli nødt til å betale gebryer utstedt av Trafikkforsikringsforening – du vil også være personlig ansvarlig og erstatningspliktig for alle materielle skader, skulle uhellet være ute. Enten det er snakk om små bulker og riper eller svært omfattende skader.
Vil du vite mer om ansvarsforsikring og hvilke fordeler denne medfører, kan du lese mer om dette i vår komplette guide.
Prisen på en ansvarsforsikring er vanskelig å definere, da den kommer helt an på hvilken bil det er som skal forsikres, hvor gammel den er, hvor langt den har kjørt, skadehistorikk, og sjåførens kjøreerfaring. Det er flere andre faktorer som spiller inn når forsikringssummen vurderes, og blant disse flere som dreier seg om sjåføren og ikke bilen. For eksempel vurderes sjåførens kjøreerfaring og bilens skadehistorikk. Har bilen din blitt skadet mange ganger, kan prisen på forsikringen potensielt bli en del høyere. Hvor du bor (og dermed parkerer bilen din), kan også spille en rolle, da tyveriutsatte områder eller områder med mye ekstremvær kan medføre større eller hyppigere skader på bilen.
Dersom du vil ha tilbud på ansvarsforsikring fra flere ulike forsikringsselskaper, kan du henvende deg til oss i Forsikringsmart, så hjelper vi deg.
Enten du er en helt nybakt bileier eller simpelthen ikke har så mye erfaring med forsikringer, er det ikke veldig rart om jakten på en passende bilforsikring kan virke litt utfordrende. Da ansvarsforsikring er lovpålagt for at du skal kunne ferdes uten å risikere skyhøye gebyrer, bør du først og fremst sørge for å skaffe deg denne forsikringen så snart du overtar din nye følgesvenn. Nedenfor kan du lese andre gode råd i forbindelse med trafikkforsikringsavgift, og hvordan du kan minimere unødvendige kostnader:
Ikke kjør uten forsikring: Dersom du unngår å tegne ansvarsforsikring for kjøretøyet ditt, vil du ende opp med å måtte betale betale gebyrer på mellom 50 og 250 kroner per dag kjøretøyet ditt er uforsikret.
Dobbeltsjekk hvilken dagssats du skal betale: Ulike typer kjøretøy av ulik årgang og vekt vil ha ulike dagssatser. Ved å regne på prisene på forhånd vil du ha mer forutsigbarhet – og forutsigbarhet er både deilig og befriende.
Undersøk ulike typer forsikringer og forsikringsselskap: Hvilken type forsikring som vil passe deg og kjøretøyet ditt best, avhenger blant annet av hvilken type bil du har. Investerer du litt tid i å undersøke ulike typer forsikringer før du velger hvilken du skal gå for, vil dette potensielt kunne spare deg for en hel del kroner.
Undersøk forsikringsalternativer til campingvogn og tilhenger: Du trenger ikke å betale trafikkforsikringsavgift på campingvogn og tilhenger, men forsikring er lovpålagt også for disse. Bruk derfor noen ekstra minutter på å undersøke om forsikringen på kjøretøyet ditt også inkluderer campingvogn og tilhenger.
Husk å melde fra om salg, overtakelse, vraking og eksport: Ved salg, kjøp, overtakelse, avskilting, vraking og eksport av kjøretøy er det viktig at du melder om dette til Statens vegvesen. Så lenge kjøretøyet er registrert i ditt navn, vil du måtte betale forsikring og trafikkforsikringsavgift. Dersom kjøretøyet ditt blir stjålet, må dette også meldes inn. Da vil du slippe å betale forsikring og trafikkforsikringsavgift frem til kjøretøyet eventuelt blir gjenfunnet eller erstattet.
Husk at du er forpliktet å ansvarsforsikre kjøretøyet så lenge det har skilter: Det betyr at du også er pliktig å forsikre kjøretøyet, og betale trafikkforsikringsavgift.
Følger du disse rådene, vil du med stor sannsynlighet slippe å ruinere deg selv økonomisk, og heller dra maksimal fordel av den nye trafikkforsikringsavgiften. Denne har nemlig mange fordeler sammenlignet med den gamle årsavgiften, som at avgiften fordeles på dager og ikke et år av gangen. Du trenger kun å forholde deg til fakturaordningen du har med forsikringsselskapet ditt, som krever inn avgiften på vegne av staten. Med andre ord slipper du å betale trafikksforsikringsavgift for de dagene i året du ikke eier kjøretøyet, dersom du selger det. Dette er en mer fleksibel og forbrukervennlig løsning, og ivaretar fremtidsrettede mål både for trafikantenes mobilitet og for klimaet.
Ønsker du hjelp medtrafikkforsikringsavgiften, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede forsikringsselskap tilpasset dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg