Lurer du på hva boligforsikring koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på boligforsikring, inkludert hvor høy egenandelen kan bli, hva som kan påvirke kostnaden, hvor du vil kunne spare litt, og hva forskjellige forsikringsselskaper har å tilby. Finnes det områder som ikke dekkes av boligforsikringen? Hva bør man sette seg inn i før man tegner en forsikring? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på boligforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Boligforsikring kan koste alt fra 5.000 til 15.000 kroner i året, med variasjon i begge retninger. Prisene varierer veldig siden hvert enkelt hus er unikt, med ulik slitasje og eierhistorikk. Vi skal se på hva som påvirker forsikringspremien i seksjonen om prisforskjeller.
I tillegg til den faste innbetalingen må man betale egenandel når man utløser forsikringen. Hva egenandelen ligger på, påvirkes av hva som forårsaket skaden samt hvor stor skaden er. Om hele boligen er skadet, må man betale mer enn om det bare er et dørhåndtak eller et vindu som er skadet (og slike småskader lønner det seg ikke nødvendigvis å skrive av på forsikringen engang, noe du kan lese mer om i avsnittet om hva som kan påvirke prisen). Det er vanlig at egenandeler ligger på alt fra 4.000 til 20.000 kroner. Hver skadesituasjon og hver bolig er naturlig nok forskjellige, så både forsikringspremie og egenandel kan bli høyere - eller lavere - enn våre prisestimater.
Innbetalingsmetoden vil variere fra selskap til selskap. Det vanligste er at man betaler forsikringspremien med faktura, e-faktura eller avtalegiro. De fleste forsikringsselskaper vil tilby årlige innbetalinger på en fast dato, men det er ikke uvanlig at man kan betale forsikringspremien på en halvårlig eller kvartalsvis basis.
Kontrakten med forsikringsselskapet fornyes som oftest automatisk på den årlige hovedforfallsdatoen så lenge du eier boligen, men du kan avslutte forholdet om du ikke lenger ønsker forsikringen. Du får som regel et varsel fra forsikringsselskapet 1-2 måneder i forveien, der du kan ta stilling til vilkårene for forsikringsavtalen og eventuelle prisøkninger, og vurdere om du vil beholde forsikringen. Du vil da ha gode marginer til å si opp avtalen i tide. Oppsigelsestiden vil variere fra selskap til selskap, men det vanlige er rundt én måned eller 30 dager. Husk at om det er under én måned til hovedforfallet (innbetalingsdato for forsikringssum), kan du vanligvis gjennomføre skiftet til et annet forsikringsselskap på selve hovedforfallsdagen.
Forsikringsselskapene legger vekt på ulike faktorer når de skal avgjøre hvor mye du må betale i forsikringspremie for boligforsikring, og det kan være vanskelig å forutse hvilke faktorer som vil veie tyngst. Her skal vi imidlertid se på noen av de mest aktuelle faktorene, slik at du får en idé om hva ved boligen din du bør skaffe deg oversikt over, og hva som kan påvirke totalkostnadene dine når du skal velge forsikringsselskap.
Her er en liste over faktorer som ofte påvirker forsikringspremien:
Vi vil også legge til at forsikringspremien kan bli påvirket av hva du betaler i egenandel. Om du er villig til å betale mye i egenandel, trenger du ikke å betale like mye i forsikringspremie, noe som kan være taktisk om du for eksempel bor i et nytt, velbygget hus med liten sannsynlighet for skader og slitasje. Vil du derimot ikke betale mye i egenandel, kommer forsikringspremien til å stige.
Den første, og kanskje mest åpenbare varianten av boligforsikringen, er nettopp boligforsikring. Den kalles også for husforsikring, siden den dekker alt som er fastmontert: vegger, tak, kjøkkeninnredning, strømkabler og diverse rør, og annet som inngår i samme kategori. Boligforsikringen dekker skader som forekommer som følge av for eksempel brann, oversvømmelser, innbrudd eller ulike naturkatastrofer - men husk at når det gjelder det sistnevnte, har forsikringsbetingelsene ofte mange unntak og forbehold, som du bør lese nøye gjennom om du vet at du bor på et sted som er utsatt for slikt..
Boligforsikringen dekker ikke alle eventualiteter, og derfor har vi andre forsikringstyper som kan være aktuelle om du vil være grundigere beskyttet. En av disse er utleieforsikring, som gjelder for deg som vil leie ut boligen din til noen andre. Denne forsikringen dekker alt som kan skje med boligen din på grunn av leietakere, og det gjelder også tapt husleie eller utgifter som følger av at leietakere ble kastet ut før kontrakten avsluttes.
Huseierforsikring gjelder for boliger med mer enn tre boenheter, samt næringsbygg. Om du eier en leilighet, vil det gjerne være en huseierforsikring i bygget allerede, og du trenger da ikke en boligforsikring.
Neste variant kommer gjerne som et tillegg til boligforsikringen, og kalles råte- og skadedyrforsikring. Den dekker skadedyr som mus og rotter, insekter, hussopp og råtesopp. Forsikringsselskap som selger boligforsikring, har gjerne råte- og skadedyrforsikring i en egen pakke som du kan kombinere med boligforsikringen.
Innboforsikring er en type forsikring som dekker alle de løse gjenstandene i huset ditt. Det kan gjelde møbler, klær, elektronikk, bøker, og annet stort og smått som befinner seg i hjemmet. Siden boligforsikringen ikke dekker løsøre, vil innboforsikring være en vanlig tilleggsforsikring. Mange har innboforsikring fra før via foreldrene sine, som holder noen år etter at man har fylt 18.
Den siste varianten vi skal snakke om, er boligselgerforsikring, også omtalt som eierskifteforsikring. Kort forklart har du ansvar for vesentlige feil ved boligen, i opp til fem år etter du har solgt en bolig. Eierskifteforsikring er en slags ansvarsforsikring som sikrer deg mot det kravet. I forhold til dette er det viktig at du vet at feilen som blir oppdaget, må ha vært der ved salgstidspunktet.
Forsikringsselskapene vi skal se på nå har ikke konkrete priser på hjemmesidene sine, siden de helst vil at du skal kontakte dem direkte for et pristilbud. Vi skal likevel se på hva de har å tilby, slik at det blir lettere for deg å se hvilken som vil være best for deg.
Gjensidige har vanlig boligforsikring, samt en boligforsikring som inkluderer dekning for råte og skadedyr. De inkluderer også erstatning for skader påført av leietaker, om du leier ut boligen din.
Fremtind har to nivåer av boligforsikring. De har Standard, som dekker alt en vanlig boligforsikring vil dekke, samt Topp, som dekker skadedyr, følgeskader av håndverkerfeil, og mye mer. De tilbyr dekning mot insekter og sopp som et tillegg. Fremtind har et samarbeid med Sparebank 1 og LOfavør.
KLP har tre nivåer. Hus har vanlig boligforsikring dekning. Hus Tilleggsvalg har forsikring for råte- og insektskader inkludert. Hus Maks inkluderer ombygging av huset om et familiemedlem blir rullestolbruker, skader som følge av håndverkerfeil, og erstatning om tak/vegg er utett.
Tryg har to nivåer. De har en standard husforsikring som dekker alt en vanlig boligforsikring vil, samt det de kaller Husforsikring Ekstra. Det andre nivået dekker for eksempel punktering av vindu, tining av utvendige rør om det forekommer frostskader, og tilpasning for rullestolbrukere. De tilbyr også utleieforsikring og råte- og skadedyrsforsikring som tillegg.
Siden ingen av forsikringsselskapene har konkrete pristilbud på hjemmesidene sine, kan vi foreslå at du tar en liten test med de selskapene du vurderer, ved å sende inn en forespørsel om et pristilbud. Alle forsikringsselskaper skal ha et slikt innsendingsskjema lett tilgjengelig på hjemmesidene sine.
Du har sikkert allerede en del forsikringer i et eller flere forsikringsselskaper. Om du har det, kan det være en god idé å kjøpe boligforsikring hos selskapet du allerede har forsikringer hos. De fleste forsikringsselskaper har diverse rabatter eller spesielle tilbud for de som har flere forsikringer. Rabattene kan ligge på 20-30%, så her er det noen kroner å spare.
Du kan også få rabatter eller tilbud om du kjøper forsikringen gjennom forbund som LOfavør eller fagorganisasjoner som Handel og kontor. Flere forsikringsselskaper har avtaler med lignende forbund og fagforeninger, og de har gjerne egne medlemspriser som kan gjøre det billig for deg å ha boligforsikring. Noen ganger kan de også ha samme rabattordning som forsikringsselskapene har, siden forbund også har mange forskjellige forsikringstyper.
Hos selskaper som Tryg er det mulig å få rabatt på forsikringen om man gjennomfører diverse sikkerhetstiltak. Det kan for eksempel være boligalarm, overvåkningskamera, eller annet som gir ekstra beskyttelse til boligen din.
Husk også at det altså finnes noe som heter huseierforsikring, som er mer aktuell for deg som bor i borettslag. Dette gjelder spesifikt for bygninger med mer enn tre boenheter, og for næringsbygg. Om du bor i leilighet, vil sameiet eller borettslaget ditt antagelig ha en slik forsikring allerede, så her er det lurt å dobbeltsjekke med styreleder eller huseier hvilke forsikringer du egentlig trenger! Kanskje kan du til og med sikre deg en god pakkeløsning eller få noen gode anbefalinger?
Det er utallige ting som kan skje boligen din, og det kan vanskelig å forutse hva som vil inntreffe i fremtiden. Å kjøpe hus er gjerne den største investeringen du gjør i løpet av livet, og det er ikke gitt at du har anledning til å bare gå ut og kjøpe et nytt hus om det du har investert i, brenner ned. Om du bor i en dal, kan det komme både små og store skred. I mange deler av Norge er det ikke uvanlig at det blir flom på grunn av mye regn. Varmere vær og tørr skog kan føre til skogbrann, og i verste fall kan skogbrannen nå boligen. Om du tror at det er liten sjanse for naturskapte skader, kan du likevel bli utsatt for innbrudd som ødelegger deler av boligen, eller rett og slett skader som kommer av rene uhell.
Sjansen er altså alltid til stede for at boligen din kan bli skadet, og om man ikke har boligforsikring, kan regningen gå hardt utover økonomien. Et skadet hus er allerede stressende nok i seg selv, og om du i tillegg ikke har råd til å fikse det, kan det bli vesentlig mye mer stressende. Med bare egenandelen å betale slipper man noenlunde billig unna, og man kan heller fokusere på å få huset tilbake til velkjent standard.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg