Lurer du på hva gruppelivsforsikring koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på gruppelivsforsikring, inkludert hvordan innbetalingsprosessen ser ut, hva som påvirker den endelige prisen, og hva slags tillegg man kan få som en del av forsikringen. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på gruppelivsforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Gruppelivsforsikring er svært vanlig blant firma og foreninger, og fungerer som en engangsutbetaling som blir gitt de etterlatte ved dødsfallet til en ansatt i bedriften eller et medlem i et forbund. Den tegnes altså for alle de ansatte, primært de under 70 år, derav navnet. Erstatningen blir gitt uavhengig av dødsårsaken og -tidspunktet og kan utvides til å inkludere ansattes partnere og barn.
Det er vanskelig å gi en prisantydning på gruppelivsforsikring, blant annet siden forsikringsselskapene ikke oppgir prisantydninger på hjemmesidene sine; den eneste måten å få et mer nøyaktig og tilpasset pristilbud på, vil være å sende inn en detaljert forespørsel til det aktuelle forsikringsselskapet. Dette skyldes i hovedsak at det er tilnærmet umulig å fastslå en forsikringspris uten at man oppgir omfattende informasjon om dem den skal gjelde, siden alle bedrifter er unike og har forskjellige forhold. Vi skal snakke mer om dette i seksjonen om hva som påvirker prisen.
Forsikringspremien vil vanligvis beregnes én gang i året, i god tid før hovedforfall for innbetaling. Som bedrift vil det være rundt denne tiden man kan ta med eventuelle nye ansatte i beregningen, og eventuelle andre endringer i forsikringsforholdet.
Det mest vanlige er at innbetalingen skjer én gang i året, og at bedriften eller fagforbundet som kjøpte forsikringen, betaler forsikringspremien. Alternativt kan bedriften ta et valg om at de ansatte skal betale premien direkte til forsikringsselskapet selv, eller at bedriften skal samle opp betalingene og sende dem inn på vegne av de ansatte. Dette vil stå klart i forsikringsavtalen. Skattepliktige fordeler ved gruppelivsforsikringspremie skal rapporteres til Skatteetaten.
Forsikringsavtalen fornyes automatisk hvert år, med mindre man har blitt enig om noe annet med forsikringsselskapet. Når avtalen fornyes, vil også forsikringspremien endres i de tilfeller der antallet ansatte har forandret seg, eller deres omstendigheter. Forsikringen kan utløpe om bedriften og dens ansatte ikke oppfyller kravene som stilles av forsikringsselskapet.
Prisen på en gruppelivsforsikring kommer an på flere faktorer, og det er bedriften som påvirker faktorene mest. Den største og kanskje mest åpenbare faktoren er hvor mange ansatte en bedrift har. Desto flere ansatte, desto høyere sum må bedriften betale inn til forsikringsselskapet for å kompensere for hvor mange som trenger forsikringen. Det kan være vanskelig å si hvor mye dette vil påvirke prisen, siden mange ansatte kan ha kjøpt individuell livsforsikring eller gruppelivsforsikring gjennom et annet forbund eller en tidligere jobb.
Lønnen til de ansatte kan påvirke forsikringspremien. Et eksempel er at du kan velge å basere forsikringssummen på de ansattes lønn eller så kan du, alternativt, basere forsikringssummen på grunnbeløpet i folketrygden. Grunnbeløpet (G) kontrolleres av staten, og per 2022 ligger det på litt over 106.000 kroner.
Alderen til de ansatte kan også ha stor påvirkningskraft. Ofte er gruppelivsforsikringens premie større desto yngre den ansatte er. Hos noen selskaper, som Frende, kan man benytte en aldersjustert ordning. Det vil si at forsikringssummen blir lavere i takt med at de ansatte blir eldre, frem til de blir pensjonerte.
Vi vil legge til at gruppelivsforsikring er en av få forsikringer som ikke blir påvirket av en egenandel. Dette er fordi forsikringssummen er en engangsutbetaling som går til de etterlatte, og det er dermed ingen egenandel som de etterlatte må betale til forsikringsselskapet. Den eneste innbetalingen man trenger å tenke på, er månedlig innbetaling til forsikringsselskapet i løpet av forsikringsforholdet.
Du vet allerede hva en gruppelivsforsikring innebærer: erstatning til en ansatts familie etter et dødsfall. Man kan tenke at dette er det eneste man får ut av en gruppelivsforsikring, men det finnes også tillegg som bedriften kan velge å tilby sine ansatte. Vi skal se på disse tilleggene nå:
Medforsikring, også omtalt som ektefelletillegg, partnertillegg eller samboertillegg, er et forsikringstillegg for ansatte som har en ektefelle/samboer/partner. Tillegget innebærer at den ansatte får erstatning om partneren dør. Forsikringen opphører ved skilsmisse eller separasjon, men kan også fortsette et stykke inn i separasjon - gjerne noen uker eller måneder. Det er vanlig at partneren må levere inn en helseerklæring for at forsikringstillegget skal være gyldig.
Barnetillegg omhandler barna til den ansatte. Med et slikt tillegg er man sikret at erstatningsummen går direkte til barna ved dødsfall, med mindre noe annet er avtalt med forsikringsselskapet. Hvem som regnes som barn, kan være forskjellig fra selskap til selskap, men det er vanlig at barn opp til 21 eller 25 år regnes med i tillegget. Om barna er under 18, er det vanlig å avtale at erstatningssummen går til en statsforvalter frem til barna er myndige.
Uføreforsikring har blitt et mer og mer vanlig tillegg til gruppelivsforsikringer. Det er mest vanlig at forsikringsselskapene tilbyr uførekapital, som er en engangsutbetaling til personer som blir minst 50% varig uføre. Noen selskaper kan ha en grense på 40% varig ufør.
Siden forsikringsselskapene ikke oppgir nøyaktige priser på gruppelivsforsikring, kan det være vanskelig å vite hvilket selskap som er rimeligst. Vi skal likevel presentere noen ulike forsikringsselskap og hva de har å tilby på dette området, slik at du får en bedre idé om hvor du skal starte letingen etter tilbudet som vil passe for din bedrift. Alle forsikringsselskapene som tilbyr gruppelivsforsikring, har det samme grunnleggende elementet: erstatning til den ansattes familie om den ansatte dør, uansett tidspunkt eller hvor i verden det skjer. Det finnes imidlertid noen små forskjeller mellom forsikringsselskapene, som vi skal se på nå:
Sparebank 1 gir dekning på opptil 50 G ved dødsfall. I tillegg til barnetillegg og medforsikring kan man velge å inkludere uføreforsikring ved minst 50% uførhet. De gir barn under 21 år dekning på inntil inntil 6,5 G etter ansattes dødsfall.
DNB gir dekning på opptil 50 G. Om man har både barn og ektefelle/samboer, kan den samlede forsikringssummen gå opp til maks 80 G. Forsikringssummen som blir utbetalt til barn av den ansatte, går ned ettersom barnet blir eldre. For eksempel vil barn under to år få 6 G, mens barn mellom 18 og 19 år vil få 1 G.
Tryg oppgir ikke dekningssum på hjemmesiden sin. Gruppelivsforsikringen deres kan utvides til å inkludere uførekapital for ansatte som har blitt minst 40% ufør, om uførheten er langvarig. De tilbyr ektefelleforsikring.
Frende gir dekning til ansatte opp til fylte 67 år. De tilbyr pakker med uføreforsikring som gjelder ut måneden den ansatte fyller 60 år, med mulighet for forskuddsutbetaling. De gir utbetaling til barn under 21.
Gjensidige gir en maks dekning på 80 G per person. De kan forsikre ansatte under 70 år, men det er rom for at bedriften selv justerer øvre alder. Man får muligheten til å legge til ektefelletillegg, barnetillegg og uførekapital. Fra man er 62 år avtrappes forsikringssummen automatisk med 20% per år.
Det kan være vanskelig å se hvor man kan spare penger når forsikringsselskapene reserverer seg mot å oppgi nøyaktige prisoverslag, men det finnes heldigvis områder hvor både bedrifter og ansatte kan spare noen kroner.
Bedrifter har flere forsikringer de bør eller må investere i, for eksempel tjenestepensjonsforsikring og yrkesskadeforsikring, som begge er obligatoriske. Forsikringsselskapene som selger slike forsikringer, vil ofte også selge gruppelivsforsikring samt andre personforsikringer som bedrifter kan kjøpe på vegne av sine ansatte. Om man kjøper flere forsikringer fra samme selskap, kan det føre til at man får gunstige tilbud fra forsikringsselskapet, som for eksempel rabatt på en utvalgt forsikring eller spesielle avtaler som gjør det lettere å kombinere ulike forsikringer.
Det vil også lønne seg på langt sikt for arbeidsgiver å investere i gruppelivsforsikring slik at de ansatte i bedriften deres sparer penger. De ansatte kan for eksempel spare på at uføreforsikring er inkludert i gruppelivsforsikringen, slik at de ikke trenger å kjøpe det separat gjennom et annet forsikringsselskap. Å ha gruppelivsforsikring og andre forsikringsordninger er et tegn på at bedriften bryr seg om de ansatte og deres familier, og gjør den mer attraktiv overfor nye ansatte, som igjen vil se positivt på at de ikke trenger å kjøpe individuell livsforsikring om de får gruppelivsforsikring via bedriften der de er ansatt.
Gruppelivsforsikring vil være en stor investering for bedrifter og forbund. Siden det ikke er en obligatorisk forsikring, må man stille seg selv spørsmålet om det er verdt investeringen. Forsikringen er et positivt gode for de ansatte, og tar vare på familiene deres om det verste skulle skje. Nettopp fordi forsikringen ikke er obligatorisk, kan det å tegne den få bedriften til å virke spesielt attraktiv og ivaretagende for potensielle ansatte.
Forsikringen gir også individuelle ansatte retten til å kjøpe vanlig livsforsikring hos det samme selskapet senere, om den ansatte skulle velge å gå ut av gruppelivsforsikringen. De samme forsikringssummene og tidsrammene som gjalt for gruppelivsforsikringen, vil gjelde for den individuelle livsforsikringen. Gruppelivsforsikringer er også enkle å fornye om man får nye ansatte i bedriften, og forsikringen trer i kraft idet man undertegner en ny avtale.
Gruppelivsforsikring er rett og slett en investering som kan bli et stort gode for bedriften, og ikke minst for de ansatte. Velger man å kjøpe gruppelivsforsikring, vil familiene til de ansatte være godt sikret om det verste skulle skje.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg