Lurer du på hva studentforsikring koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på studentforsikring, inkludert hva du får for prisen, hvorvidt du er dekket i utlandet, hva som påvirker den endelige forsikringspremien, og om studentforsikring er verdt det. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på studentforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Studentforsikring kan koste mellom 900 og 3.000 kroner per år. Forsikringspremien (altså summen du betaler inn til forsikringsselskapet) vil være basert på en rekke ulike faktorer, som vi skal se nærmere på i neste seksjon, men det kan for eksempel gjelde hva man inkluderer i forsikringspakken (som innbo, reise, rettshjelp, og annet). Det er viktig å nevne at mange studentforsikringer kan sette som krav at du har rett på, eller allerede får støtte fra, lånekassen, for at du skal kunne kjøpe forsikring.
Innbetalingene vil vanligvis skje én gang i året, på en fast dato. Man kan også ha halvårlige innbetalinger, men det er mindre vanlig, og det er ikke mange forsikringsselskaper som tilbyr det for studentforsikring. Du betaler som oftest forsikringen via tilsendt faktura eller faste trekk fra konto. Om man betaler med faktura, kan man ofte velge mellom å få denne tilsendt via vanlig post eller som e-faktura.
I likhet med de fleste andre forsikringer forlanger studentforsikringen også en egenandel, som er det du må betale når du ønsker å innløse forsikringen. De vanligste forsikringene i studentpakken, innboforsikring og reiseforsikring, har som regel en egenandel på rundt 2.000 til 8.000 kroner per skadetilfelle. Egenandelen påvirker forsikringspremien som må betales hver måned eller hvert år, og forsikringsutbetalingen vil variere i henhold til skadeomfanget.
Det er mye som kan påvirke hva du må betale for en studentforsikring, men mye av det faller inn under én kategori: hva du inkluderer i forsikringspakken, eller hvilket pakketilbud du velger. Det er vanligst å ha én eller to forsikringstyper i en grunnpakke, og de fleste forsikringsselskaper inkluderer innboforsikring og reiseforsikring i sin grunnpakke. Studenter kan ofte velge flere elementer som skal inkluderes i studentforsikringen, i tillegg til innbo og reise. Eksempler på slike forsikringselementer er ulykkesforsikring, rettshjelp, og forsikring for utenlandsopphold i løpet av et semester (mindre enn seks måneder). Potensielle variasjoner i pris vil i stor grad påvirkes av hvor mange, og hvilke av disse forsikringene du vil ha med i forsikringspakken din.
Forsikringspremien kan også stige om du har samboer, ektefelle og/eller barn i studietiden. Antall barn kan heve prisen, siden forsikringen må dekke flere personer. Forsikringsselskaper som selger studentforsikring, vil ha egne ordninger for studenter med egen familie. I den forbindelse kan det være snakk om et prishopp på rundt 1.000 kroner sammenlignet med kostnaden for en vanlig studentforsikring.
Som nevnt kan egenandelen også påvirkes av blant annet skadeomfang og hva skaden er. I tillegg kan prisen påvirkes av hvor skaden skjer. For eksempel kan egenandelen for en naturskade i Norge ligge på opp mot 8.000 kroner, mens den i utlandet ligger på 4.000 kroner.
Forsikringspakker for studenter er bygd opp av forskjellige forsikringer, som er satt sammen med tanke på relevans for studenter og deres livssituasjon, og ikke minst studentens økonomi. Hvilke forsikringer du vil inkludere i din pakke, er stort sett opp til deg. De vanligste forsikringene er imidlertid innbo- og reiseforsikring, som nesten alle de studenttilpassede pakkene inneholder. Ulykkesforsikring er også svært vanlig. Her skal vi gå gjennom hva de ulike omfatter:
Innboforsikring gjelder eiendeler som ligger løst i boligen din. Studenter eier sjelden hjemmet de bor i, og de bor ikke alltid i bygg med den beste og tryggeste standarden, så innboforsikringen vil være en av de aller viktigste du kan tegne. Forsikringen dekker blant annet tyveri, skadeverk, brannskader og vannskader. Laptop og stasjonær PC er ikke alltid dekket av forsikringen. Mange studenter er imidlertid forsikret gjennom foreldrene de første par årene av studietiden (avhengig av alder), så innboforsikring er en vanlig, men oftest valgfri del av studentforsikringen.
Reiseforsikring forsikrer deg utenfor hjemmet ditt. Det gjelder både korte reiser til lokale parker og til lesesalen, samt lengre reiser til og fra hjemmet, og besøk til familien eller til utlandet. I utlandet vil du være dekket i et begrenset antall dager, så reiseforsikringen vil ikke være tilstrekkelig for utenlandsopphold i forbindelse med studieutveksling. Reiseforsikringen kan imidlertid dekke en eventuell avbestilling av en reise, og situasjoner der eiendelene dine blir stjålet underveis, eller du mister bagasjen din.
Ulykkesforsikring dekker skader på din egen kropp i forbindelse med ulykker. Generelt vil det gjelde hendelser som fører til at du blir medisinsk invalid over lengre tid, men det trenger ikke være en veldig stor skade for at forsikringen trer i kraft; en mindre skade som benbrudd dekkes også. I noen tilfeller kan et begrenset antall timer hos psykolog dekkes, slik at du får tilstrekkelig hjelp etter en traumatisk hendelse.
Rettshjelp vil si at forsikringsselskapet dekker eventuelle kostnader knyttet til advokathjelp og annen rettshjelp vedrørende problemer med kontrakter eller annet som er relevant for utbetaling av forsikringssummen. Rettshjelp vil ofte allerede være en del av innboforsikringen, men ikke alltid.
Forsikring til utenlandsopphold er en forsikring som er skreddersydd for utenlandsopphold som varer i mer enn seks måneder. Denne forsikringen er gjerne utformet som en forsikringspakke som inneholder det samme som en vanlig studentforsikring, men med en gunstig bonus: at forsikringspakken er tilpasset lange utenlandsopphold. Disse utenlandspakkene omfatter som regel innbo-, reise-, og ulykkesforsikring.
Familiedekning er en tilleggsdekning for studenter som har partner og/eller barn. Forsikringen er laget for å gi deg som forelder ekstra beskyttelse i studietiden.
Forsikringspakkene til studenter kan inneholde mange forskjellige elementer, og det er derfor stor forskjell på hva de ulike forsikringsselskaper tilbyr. Alle selskapene oppgir ikke priser på hjemmesidene sine, men ved å fylle ut de personlige detaljene selskapene etterspør, kan du enkelt søke om et nøyaktig pristilbud.
Tryg oppgir ikke priser på hjemmesiden sin. De tilbyr en forsikringspakke de kaller Young Living for studenter opp til 34 år. Den inneholder reise-, ulykke-, og innboforsikring, og kan utvides til å inkludere rettshjelp og privatansvar samt eventuell ektefelle og barn.
Ansa tilbyr, i samarbeid med Tryg, en forsikringspakke for studenter i utlandet. Forsikringen inneholder alt det grunnleggende man vil trenge som student: reise-, innbo- og ulykkesforsikring.
If oppgir ikke priser på hjemmesiden sin. De tilbyr forsikringspakker for studenter i utlandet med blant annet innbo-, ulykkes-, og reiseforsikring, som dekker skader ved studieavbrudd som følge av sykdom eller ulykke, psykologisk førstehjelp ved en alvorlig hendelse og mye mer.
Eika har månedspris på omtrent 160 til 180 kroner. De tilbyr Innbo Pluss og Reise Pluss som en del av forsikringene sine, samt ulykkesforsikring. Det er også mulig å få forsikring for bærbar PC som en del av studentpakken.
NSO (Norsk studentorganisasjon) har en årspris på mellom 1.400 og 2.100 kroner. De tilbyr ulykkes-, innbo-, og reiseforsikring, og har familiedekning. Du kan også forsikre deg mot uførhet og død.
Studentforsikringen i seg selv er en god måte å spare penger på. Det vil ikke være nødvendig å tegne mange separate forsikringer siden man her får et gunstig utvalg samlet i én praktisk pakke, til en rimelig pris. Forsikringspakker for studenter er også ofte billigere enn rabatten man får ved å ha flere forsikringer i samme selskap. Desto flere forsikringer du samler i én og samme forsikringspakke, desto billigere vil det bli for deg som student.
Du kan imidlertid også spare penger gjennom rabatten forsikringsselskapene ofte gir om man har flere forsikringer hos samme selskap. Studentpakkene inkluderer ikke nødvendigvis alle forsikringer du trenger, så om du har bruk for en ytterligere forsikring som ikke er inkludert i pakken du har funnet, kan det være taktisk å kjøpe denne fra samme selskap. Det er litt forskjell på hvor mange forsikringer man må ha i samme selskap for at en slik rabatt skal tre i kraft, men det er vanlig med 3 til 5 forsikringer totalt.
Rundt én tredjedel av norske studenter har ikke forsikring, eller er usikre på om de har det. Å gå uten forsikring kan bli risikabelt på sikt, siden man ikke er beskyttet mot skader eller uhell i studietiden, og foreldrenes forsikring ikke nødvendigvis strekker så langt etter at man har flyttet hjemmefra.
Studenter er imidlertid ofte forsikret gjennom foreldre de første par årene av studietiden, men den forsikringen vil på et tidspunkt falle bort, og da er det lurt med en egen studentforsikring. Utleierens boligforsikring gir for eksempel ikke erstatning for eiendelene dine om noe skulle skje. En studentforsikring vil beskytte alt du oppbevarer på hybelen der du bor: det være seg møbler, klær, pensumbøker, eller annet du har liggende i boligen. Den beskytter deg også når du befinner deg utenfor hybelen, enten du er på reise eller bare skal en liten tur i parken for å henge med venner. Det blir fort dyrere å erstatte gjenstander som blir stjålet på korte eller lange utflukter, enn det er å betale en liten forsikringspremie i måneden. Husk imidlertid at om du eier svært lite og har få gjenstander av stor verdi, trenger du ikke nødvendigvis en innboforsikring - da kan denne koste mer per år enn det vil gjøre å erstatte det du eier. I så fall er det mer aktuelt å kun tegne en forsikring som beskytter deg som person mot skade og ulykker.
Alt i alt vil en studentforsikring nesten garantert være verdt det, både for å beskytte eiendelene dine og deg selv. Utdanningsinstitusjoner forsikrer ikke studentene sine på samme måte som en arbeidsplass gjør med sine ansatte, og beskyttelsen du får av forsikringen til foreldrene dine, varer ikke veldig lenge. Med lite annet enn en trang studentøkonomi å lene seg på kan det være lurt å gå ut i voksenlivet med en ordentlig forsikring i bakhånd!
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg