Lurer du på hva ulykkesforsikring koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på ulykkesforsikring, inkludert hvordan du kan spare penger, hvilke faktorer som påvirker prisen, og om denne forsikringen er verdt pengene. Hvilke ulykker er egentlig dekket? Og hvor mye får man utbetalt? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på ulykkesforsikring kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
For en ulykkesforsikring alene er det normalt å betale mellom 50 - 100 kroner per måned, men dette er på ingen måte skrevet i stein. Det vil være svært mange faktorer som kan påvirke prisen, og tilbudet du får fra forsikringsselskapet vil være individuelt tilpasset dine forutsetninger. Det innebærer at du må kontakte forsikringsselskapet for å få et personlig tilbud, noe som kan gjøre det litt mer utfordrende å sammenligne prisene i ro og mak.
I de tilfellene der selskapene oppgir pris er det som regel snakk om en eller annen form for pakkepris, som gjerne inkluderer både innbo-, reise-, og ulykkesforsikring. Pris på en enkelt ulykkesforsikring er altså som regel ikke oppgitt.
Det er først og fremst graden av medisinsk invaliditet, og selvsagt vilkårene i forsikringsavtalen din, som avgjør hvor mye du får utbetalt i erstatning dersom du blir utsatt for en ulykke. I de tilfellene der det er snakk om dødsfall vil de etterlatte få utbetalt en engangssum. Denne er som regel mellom 50.000 og 100.000 kroner.
Ved medisinsk invaliditet er det graden av invaliditet som avgjør hvor høy utbetaling du får, da utbetalingen skal tilsvare invaliditetsgraden. Det vil si at dersom du får en invaliditetsgrad på 20 prosent, vil du få utbetalt 20 prosent av forsikringssummen. Du velger selv hvor høy forsikringssummen skal være, men de fleste forsikringsselskaper har et tak på for eksempel 1 million kroner.
Det er altså flere ting som vil ha innvirkning på den endelige prisen, og det kan dermed være til dels store variasjoner i hvilken pris du får oppgitt av forsikringsselskapene. På generelt grunnlag kan man si at forsikringspremien blir dyrere jo mer sannsynlig det er at du får bruk for forsikringen. Her vil forsikringsselskapet benytte seg av statistiske data for å beregne risiko, basert både på opplysninger du oppgir, og opplysninger de henter inn fra offentlige register.
Siden ikke alle forsikringsselskapene benytter seg av det samme statistiske datagrunnlaget vil heller ikke tilbudene du får nødvendigvis være like gode. Husk imidlertid at du ikke bare må ta utgangspunkt i prisen, da det er dekningen du får gjennom forsikringen som først og fremst avgjør om du står ovenfor et godt tilbud. Du kan lese mer om dekning i avsnitt 4, "Dekning har stor innvirkning på prisen”.
Relevante prisfaktorer kan være:
Mange av tilbyderne som selger ulykkesforsikringer, har forsikringskalkulatorer på hjemmesiden sin, der du kan beregne hvor mye forsikringen din vil koste basert på de opplysningene du oppgir. Bare husk at dette er veiledende priser, og at resultatet ikke er å regne som et bindende tilbud fra forsikringsselskapet.
Vi kan skille mellom to typer ulykkesforsikring:
Privat ulykkesforsikring er en ulykkesforsikring du kjøper privat, og som da gjelder for deg og eventuelt din nærmeste familie.
Kollektiv ulykkesforsikring er en form for gruppeforsikring som ofte vil gi en grupperabatt. Dette tegnes som regel av arbeidsgiver, som da velger om forsikringen skal gjelde kun på jobb, eller om den også skal gjelde i fritiden.
De fleste forsikringsselskapene opererer også med en nedre og øvre aldersgrense for ordinær ulykkesforsikring. Noe av grunnen til dette er at ulykkesforsikringen er ment å dekke tap av fremtidig inntekt, og denne måten å beregne erstatning på vil ikke være like hensiktsmessig dersom forsikringstakeren er veldig ung eller veldig gammel.
For deg som er godt voksen kan det altså være lurt å merke seg at du som regel ikke kan tegne ulykkesforsikring etter fylte 75 år. Uhell har imidlertid ingen aldersgrense, og selv om du ikke har en jobb å miste når du er pensjonist, kan en ulykke likevel har store økonomiske konsekvenser. Kanskje ser du deg nødt til å bygge om leiligheten din, eller du får helseutgifter som ikke dekkes av folketrygden. Stadig flere forsikringsselskaper tilbyr egne ulykkesforsikringer til deg som er over 75 år gammel.
Ulykkesforsikring for barn eksisterer i utgangspunktet ikke, da barnet som regel er dekket av din ulykkesforsikring opp til 21 år. Dersom du ønsker en egen ulykkesforsikring for barnet vil det være snakk om en barneforsikring, og denne vil som regel ga bedre vilkår og dekning enn ulykkesforsikringen. Før du tegner en egen barneforsikring burde du imidlertid lese alle vilkårene nøye, slik at du unngår å tegne forsikringer som overlapper.
Når du kjøper ulykkesforsikring er det svært viktig at du er bevisst på hvilken dekning du betaler for, og om den er tilpasset dine faktiske behov. Trenger du dekning for risikosport? Gjelder forsikringen hele døgnet? Må den gjelde utenfor Norge? Ta deg tid til å kartlegge behovene dine og se om du kan sette fingeren på hvor risikoen er størst, og hvor du har mest å tape, for det er her du trenger forsikringen.
Med en god ulykkesforsikring vil både behandlingskostnader og erstatning ved medisinsk invaliditet være dekket. Behandlingsutgiftene dekkes som regel opp til fem prosent av forsikringssummen, altså vil du kunne få dekket 25.000 kroner i behandlingskostnader dersom forsikringssummen din er på 500.000 kroner. Det kan gjelder utgifter til både tannlege, lege, fysioterapi, psykolog og kiropraktor, for å nevne noe.
I tillegg er det vanlig å få dekket reise til og fra behandlingsstedet og medisiner og annet nødvendig utstyr som er foreskrevet av lege. Invaliditetsgrad ned til én prosent er også som regel dekket av forsikringen.
Når det kommer til områder som ikke dekkes av en ordinær ulykkesforsikring, er det som regel snakk om ulike former for risikosport, farlig og skadelig adferd eller visse typer ekspedisjoner. Her må du betale for utvidet dekning for at forsikringen skal gjelde.
Dette kan gjelde for eksempel:
Som forbruker kan det være litt utfordrende å få oversikt over forsikringsmarkedet, og det tar tid å sammenligne priser mellom ulike tilbydere. Med våre tips blir forhåpentligvis prosessen litt lettere.
Her er våre beste sparetips til deg som vurderer ulykkesforsikring:
Uansett om det er snakk om et stort eller lite uhell, kan du få godt utbytte av ulykkesforsikringen din. Det er nemlig ikke slik at det først og fremst er graden av arbeidsførhet som avgjør om du har krav på erstatning, men det som kalles varig medisinsk invaliditet. Det vil si at du kan ha krav på en engangsutbetaling fra forsikringsselskapet ditt selv om ulykken ikke har ført til sykemelding. Dersom forsikringssummen din er på 1 million, og du får medisinsk invaliditet på 1 prosent, kan du faktisk få utbetalt 10.000 kroner i erstatning.
Det er også verdt å merke seg at en ulykkesforsikring vil kunne gi deg ekstra erstatning dersom du blir rammet på et område som allerede er dekket av andre forsikringer. Det vil si at dersom du blir rammet av en ulykke på arbeidsplassen kan du være dekket av både arbeidsgivers yrkesskadeforsikring, og din egen private ulykkesforsikring, og følgelig vil du få utbetalt forsikringspenger fra begge.
De fleste av oss prøver så godt vi kan å unngå ulykker og uhell i hverdagen, men det er vanskelig å unngå det helt. Dersom du er utsatt for en ulykke som fører til personskade, kan ulykkesforsikringen ha stor betydning for hvordan livet ditt blir i etterkant av denne ulykken. Dette er selvsagt noe du må vurdere selv, kanskje du heller ønsker å sette pengene i fond, eller du har en god forsikring gjennom arbeidsgiveren din. I alle tilfeller burde du tenke nøye gjennom hvordan du vil at livet ditt skal se ut dersom du er utsatt for en alvorlig ulykke.
Sammenlign priser fra ulike forsikringsselskap på forsikringene du trenger
Gjør smarte forsikringsvalg